Політика

Волонтерство як індульгенція. Житомирські кейси

11 June 2022, 10:47

Волонтерство в Україні набуло широких масштабів ще в 2014 році, коли люди допомагали нашим військовим, а потім – переселенцям з Криму та Донбасу. Десь з 2016 року організації та активні громадяни, які продовжували свою волонтерську діяльність, почали нарікати, що збирати необхідну допомогу стає все складніше, люди менше допомагають, навіть з’явився вираз «втомилися від війни».

В грудні 2021 року напередодні всесвітнього Дня волонтера ми розпитували, що мотивує житомирських волонтерів, які роками допомагають українським військовослужбовцям або малозабезпеченим родинами. І знову чули, що охочих допомагали дуже мало.

Повномасштабне вторгнення росії 24 лютого все змінило, українці знову об’єдналися для допомоги своїм захисникам і тим, хто постраждав від рашистів. Тоді ж почали з’являтися нові волонтерські організації та люди, які вирішили зосередитися на допомозі, наближаючи в міру можливостей нашу перемогу. Зокрема, у Житомирі з перших днів війни небайдужі житомиряни організували волонтерський штаб задля допомоги у боротьбі з окупантом, а міська влада закликала спрямовувати фінансову допомогу на єдиний рахунок, який належав БО «Фонд громади Житомира».

Та вже трохи більше ніж за тиждень після повномасштабного вторгнення в Житомирі з’явилися перші «волонтери під прикриттям».

Мер Житомира 6 березня зробив заяву про депутата-втікача: розповів, що голова фракції «За майбутнє» в Житомирській обласній раді, генерал-полковник Віктор Развадовський 3 березня виїхав до Польщі, та закликав зробити все «щоб він звідти не повернувся». Развадовський по віку не потрапляє під заборону на виїзд з України – третього червня йому виповнилося 62 роки, але фактично втеча з України генерал-полковника міліції, учасника війни в Афганістані та ліквідатора аварії на ЧАЕС викликала в інтернеті хвилю обурення. Втім, пресслужба відреагувала оперативно: 6 березня на Facebook-сторінці депутата, яка зараз закрита чи видалена, з’явилося його пояснення: «Наразі займаюся постачанням гуманітарної допомоги та озброєння для Збройних Сил України та територіальних оборон».


Скріншот допису (очевидно надісланий тим, хто його публікував) розмістив один з місцевих сайтів, і потім там було ще шість новин про гуманітарну допомогу Развадовського. Остання оприлюднена 16 травня: що саме передав депутат – невідомо, ілюструє новину портрет самого «волонтера».



Вранці 8 березня мер Житомира записав відео, в якому розповів, що депутат Житомирської міської ради від ОПЗЖ Юрій Самборський втік у Волинську області. Ввечері цього ж дня Самборський сфотографувався на майдані в Житомирі з карематами у багажнику і сказав, що він займався гуманітарною допомогою, але після розмови з мером написав заяву про складання депутатських повноважень.


Зараз це фото на Facebook-сторінці Самборського вже не побачиш, бо він закрив свій профіль

«Прикриття» не допомогло: на сесії міської ради збираються позбавити Юрія Самборського депутатського мандату.

До речі, згадала про волонтерство і голова фракції ОПЗЖ в міській раді Наталія Леонченко у відповідь на «провокації»: 19 березня зробила публічну заяву про те, що вона перебуває у Житомирі та закликає охочих долучитися до волонтерської діяльності.


Останнім часом у Facebook почали активно рекламуватися деякі місцеві волонтерські організації, і коли придивитися ближче, то є багато цікавого.

На околиці Житомирі влітку минулого року підприємець, прописаний в Чернігівській області, Платон Агеєв почав зводити паркан біля Богунського кар’єру, що обурило місцевих мешканців: депутати Житомирської райради мали розбиратися у ситуації із земельною ділянкою, Держгеокадастр проводив перевірку. З жовтня 2020 року у Агеєва є громадська організація «Житомир-Щит», зараз вона займається волонтерством і з травня цього року засновник почав активно її «розкручувати» у соцмережах: 9 травня створив групу з назвою ГО, а 26 травня – сторінку. Саме сторінка активно рекламується у Facebook, зараз там теж запущена реклама:


До речі, в Богунському районному суді Житомира на розгляді перебуває справа про незаконне заволодіння транспортним засобом, де Платон Агеєв – один з обвинувачених, чергове засідання призначене на 11 липня.


Ще цікавіша ситуація з організацією БФ «Гуманітарний хаб «Житомир», яка зареєстрована в Житомира 1 квітня 2022 року. Цей благодійний фонд має трьох засновників і жоден з них не місцевий: Мирон Цюпа – з Івано-Франківська, Донатас Піскун – з Вінниці, Олег Мажуго – з Альчевська Луганської області, який з 2014 року знаходиться у так званій «лнр». Але двоє з трьох засновників тісно пов’язані з ОПЗЖ: Піскун до лютого 2020 року керував Вінницькою обласною організацією, на місцевих виборах 2020 року балотувався від цієї партії в депутати Вінницької міської ради; Мажуго на місцевих виборах 2020 року очолював список кандидатів від ОПЗЖ в депутати Кремінської міської ради і на той час проживав у Сєвєродонецьку.


Гуманітарний хаб «Житомир» має можливість передавати допомогу великими партіями, до цього радо долучаються місцеві посадовці.




Інформацію про передану допомогу на деякий час запускають в рекламу на Facebook-сторінці організації та найактивнішого засновника – Олега Мажуго. Вчергове зі сторінки Мажуго, яка була створена 26 травня 2022 року, запущений лаконічний рекламний пост «Підтримуємо ЗСУ», хоча ще наприкінці жовтня 2021 року тематика рекламних постів була зовсім інша.



Сторінка Олега Мажуго, на якій розміщувалася реклама в жовтні 2021 року, вже видалена, але інформація зберігається в бібліотеці реклами.

Також раніше ми вже писали про зареєстровану в Житомирі 31 березня 2022 року благодійну організацію «Благодійний фонд "Чисте Полісся"», засновниками якої є дружина голови Житомирської обласної ради Катерина Бабічева та два радники голови облради – Валерій Кондрук та Костянтин Косяченко, а інформація про допомогу від фонду розміщується на офіційному сайті обласної ради.

Звісно, не можна ділити волонтерів на «хороших» і «поганих», будь-яка допомога цінна, і люди самі вирішують, до кого долучатися своїми коштами чи зусиллями, обирають тих, кому довіряють. Коли до цього маловідомі організації починають активно рекламувати своє волонтерство, то це особисто у мене викликає підозру, а ще дивує витрачання коштів на рекламу, а не на безпосередньо волонтерську діяльність. І дуже не хочеться, щоб своє сьогоднішнє волонтерство дехто потім використав для отримання «бонусів», зокрема – під час майбутніх виборів, як це було в 2015 році (на фото).


Дякую всім волонтерам, хто зараз щиро допомагає нашим військовим і переселенцям, і ще більше дякую тим, хто не припиняв цього робити з 2014 року. Тримаємося, працюємо, віримо в ЗСУ і наближаємо нашу перемогу над ворогом.

Тамара Коваль, редактор Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер волонтерство 
Матеріали по темі