Фоторепортаж

Який вигляд мають велопарковки у центрі Житомира. Фоторепортаж

15 June 2022, 17:00

У 2019 році ми вже робили огляд велопарковок у центрі Житомира. З того часу відбулося два значних поштовхи до розвитку велоруху та збільшення двоколісників на вулицях міста.

Спочатку карантин, а потім війна та ціни на пальне змусили багатьох містян пересісти на велосипеди та самокати. Проте, лише змінивши засоби пересування, містяни починають помічати, що велоінфраструктура міста далека від ідеальної.

Перша проблема, яка виникає у власника двоколісного - це де безпечно залишити свій засіб пересування, щоб сходити в магазин, відпочити у парку чи в сквері або ж у кав'ярні.

Тож, Житомир.info вирішив проінспектувати велопарковки у центрі міста разом з представницею міського велоруху ГО "Асоціація велосипедистів Житомирщини" та координаторкою національної кампанії "Велосипедом до школи" Аліною Кундіч.

Розпочали ми з найпопулярнішого місця зустрічей містян - біля ЦУМу. Тут припаркувати велосипед можна лише до стовпа.

Паркування до стовпів, парканів та парапетів - найпопулярніше у районі ринку Житнього.

Хоча тут є декілька велопарковок, більшість з них використовувати неможливо - вони розраховані під переднє колесо і запаркувати туди сучасний дорослий велосипед, не пошкодивши його, неможливо.

Інший варіант - непогані П-подібні парковки біля АТБ, проте вони вже досить сильно хитаються.

Далі прямуємо у сквер на Лятошинського. Тут є П-подібні брендовані велопарковки, вони зручні, проте Аліна зазначає, що місце парковки обрано на сонці, немає ніякого затінку. Влітку о 9 ранку тут вже досить гаряче, що складе незручності при користуванні такою парковкою. Крім цього, відстань між велостійками є недостатньою і не дозволяє припаркувати двоколісні з обох сторін.

На вулиці Михайлівській є декілька комунальних парковок біля ЦНАПу та міської ради. Вони зручні і популярні серед містян. А от відвідувачі більшості кав'ярень на пішохідній вулиці змушені або брати велосипед з собою, або паркувати його до найближчих парканів, дерев, стовпів чи ставити біля фасаду. З іншого боку Михайлівської також комунальна зручна велопаркова, проте вона вже дуже сильно хитається.

Біля кінотеатру "Жовтень" встановлена зручна П-подібна велопарковка. Вона досить популярна, проте, за словами Аліни, вона не досить безпечна. Щоб прогулятися оновленим бульваром, доведеться залишити свій двоколісний поза полем свого зору. Доцільніше було б розмістити велопарковку з іншого боку кінотеатру, де велосипеди добре проглядалися з Нового Бульвару.

Велопарковка під Житомирською ОДА хоча і П-подібна, проте встановлена неправильно. Не дотримано відступу від пандуса, який розташований поруч і нею майже не можливо користуватися.

На Старому бульварі, де щодня відпочивають та пересуваються сотні житомирян, майже відсутні велопарковки. Проте біля ЗОШ №12 є комфортна П-подібна комунальна велопарковка для учнів та працівників школи.

У сквері на розі вулиць Театральної та Київської встановлена зручна П-подібна велопарковка. А от у скверах біля кінотеатру Україна та сквері на Покровській доведеться паркуватися до дерев. У сквері на Замковій горі велопарковок також немає.

На території нового "Олді" у центрі міста є велопарковки, їх регулярно протирають, доглядають, проте вони розраховані під переднє колесо і запаркувати безпечно там велосипед неможливо.

Власники багатьох закладів у центрі намагаються встановити для своїх відвідувачів оригінальні, брендовані парковки. Однак досить часто вони великогабаритні і малофункціональні. Аліна каже, що якщо у власників є бажання креативити, то краще перед замовленням та встановленням велопарковки порадитись у майбутніх її користувачів - велосипедистів.

"Чи Житомир велосипедний? Так. Чи комфортний для велосипедистів? Це вже питання. У нашому місті одна з найгірших ситуацій в Україні з велоінфраструктурою. Звісно, інфраструктуру з кожним роком намагаються покращувати, але комплексного підходу до переосмислення вулиць для всіх учасників дорожнього руху, на жаль, в Житомирі немає. Я щодня зранку бачу повністю запарковані велопарковки біля заводів та підприємств, велику кількість людей на самокатах та велосипедах поруч з собою на дорозі. Велопарковки - це лише один із компонентів велоінфраструктури. Тож сьогодні ми здійснили такий собі міні рейд велопарковками у центрі. За моїми відчуттями кількість велопарковок зросла. Зараз намагаються ставити більше П-подібних велопарковок, які є більш зручними та безпечними і це класно. Проте ще досить багато супермаркетів і магазинів з метою економії чи то коштів, чи то місця, намагаються ставити парковки під переднє колесо і в тих місцях, де вони погано проглядаються камерами відеоспостереження. Більшість велосипедів на такій парковці не можна запаркувати, не пошкодивши свій транспортний засіб. Велосипедисти і пішоходи - такі самі клієнти, як і автомобілісти. Краще встановити одну-дві П-подібних велостійок, ніж величезну велопарковку під переднє колесо. Велорух набуває все більшої популярності, подумайте про комфорт своїх клієнтів і не змушуйте їх шукати місця для паркування свого велосипеда до стовпів чи обирати інший заклад. А ще дуже круто радитись та спілкуватися з кінцевими користувачами велопарковок, велоспільнота міста завжди дружня і контактна", - говорить Аліна Кундіч.

Який вигляд у 2019 році мали велопарковки у центрі Житомира та як їх оцінювали користувачі, дивіться тут.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: велосипед велосипедист велопарковка 
Матеріали по темі