Суспільство

Українці, які постраждали від російської агресії, через ЄСПЛ можуть отримати компенсацію до 30 тисяч євро

22 June 2022, 14:26

Кожен громадянин, який постраждав від російської агресії, може отримати компенсацію від 5000 до 30 000 євро. Для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше від 16 січня 2023 року.

Про це 22 червня повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Відсьогодні сформувати заяву до ЄСПЛ можна онлайн через відповідну електронну систему: espl.com.ua.

«Система вказує перелік ситуацій, які дають право звернутися до ЄСПЛ: загибель родича, зруйноване житло, поранення, незаконне позбавлення волі, катування, зґвалтування чи насильницьке зникнення людини тощо. Система спрощує подання заяви, бо вже містить усі необхідні поля для заповнення і підказує громадянам, що саме потрібно вказати. Щоб подати позов до ЄСПЛ, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти. При заповненні заяви автоматично сформується адреса ЄСПЛ, яку необхідно наклеїти на упаковане відправлення у відділенні. Поштові послуги для відправника є безоплатними», - йдеться у повідомленні.

Також можна заповнити заяву за родича, якщо він не може подати її самостійно.

Термін розгляду заяви може становити від одного року, вірогідність отримання компенсації є високою.

Електронну заяву для формування заяви до Європейського суду з прав людини запущено швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, та Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Для отримання консультації зверніться до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у вашому місті: https://helsinki.org.ua/advice-centres/

Як повідомляв Житомир.info, станом на 1 червня 2022 року в Житомирі обстежили більш ніж 260 об’єктів, зруйнованих та пошкоджених російськими бомбардуваннями.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Мінцифри ЄСПЛ суд компенсація війна руйнування обстріл 
Матеріали по темі