Місто

Житомиряни обурюються затриманням місцевого волонтера за підозрою в продажу військової амуніції

28 June 2022, 17:25

Вранці 28 червня обласні підрозділи поліції, СБУ та прокуратури оприлюднили інформацію про затримання голови благодійного фонду після продажу ним засобів індивідуального захисту для військових.

Правоохоронці розповідали про відкрите кримінальне провадження, в рамках якого «перевіряли інформацію щодо функціонування схеми поставки до Житомира гуманітарної допомоги для військових цілей та її подальшого продажу».

«27 червня молодик продав цілу партію товарів мілітарного призначення (квадрокоптер, тактичні рукавиці, наколінники, турнікети та ін.) вартістю близько 236 тисяч гривень та зобов’язався поставити ще військові шоломи на суму 260 тисяч гривень. Відразу потому правоохоронці його затримали. Гроші і товари вилучено», - йшлося у повідомленнях, які доповнювали фото з хлопцем в патріотичному одязі, що лежить «лицем в асфальт».

В повідомленні СБУ зазначалося, що «замість безоплатної передачі українським військовослужбовцям, ділок ввезені партії спорядження частково – надавав безкоштовно близьким знайомим, які того потребували, але переважну більшість – продавав та отримував прибуток. При цьому ціни зловмисник дозволяв собі виставляти дещо нижчі за середньоринкові, оскільки амуніція йому діставалася фактично безкоштовно».


З'ясувалося, що молодик – це житомирянин Артур Волинець, засновник та керівник створеного в травні 2020 року благодійного фонду «Роби добро, даруй надію».

На його Fscebook-сторінці від початку повномасштабного російського вторгнення багато дописів про збір коштів та допомогу військовим і цивільним, а після оприлюднення інформації про його затримання почали з’являтися дописи від знайомих, які не вірять в недоброчесність Артура Волинця та висувають різні теорії того, що відбулося.





Представниця фонду, заснованого Артуром Волинцем, Оксана Христюк продовжує волонтерську діяльність і сподівається, що справедливість переможе.


Сам же Артур ще 22 квітня повідомляв, що в нього були представники СБУ, та дякував за «змістовну розмову».


Нагадаємо, звинувачують Артура Волинця за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. Покарання передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Редакція Житомир.info буде слідкувати за розвитком цієї справи, бо волонтери – це важлива складова допомоги нашим захисникам та підтримки переселенців. Крім того, такі звинувачення волонтерів негативно позначаються на довірі до них від громадян-донорів, українських та іноземних.

Нагадаємо, 11 червня на нашому сайті був оприлюднений матеріал «Волонтерство як індульгенція. Житомирські кейси», про людей, які рекламують свою волонтерську діяльність та використовують її як «прикриття» від різноманітних звинувачень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер БФ Волинець СБУ затримання гуманітарна допомога БО  
Матеріали по темі