Економіка

У Верховній раді прогнозують в липні нормалізацію ситуації з пальним та скасування лімітів на АЗС

29 June 2022, 10:12

Україна продовжує роботу над подоланням дефіциту нафтопродуктів, їхнє постачання з Європи диверсифіковано.

Про це на брифінгу 28 червня повідомив голова парламентського Комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус.

«В червні ми бачимо позитивні зміни на ринку нафтопродуктів У червні Україна імпортувала майже 600 тисяч тонн нафтопродуктів – 400 тис. тонн дизельного пального і 200 тис. тонн бензин та скраплений газ. Всі ці надходження – з європейського напрямку, в червні їх було на 50% більше у порівнянні з травнем», - сказав Андрій Герус.

Він наголосив, що ситуація на АЗС нормалізується і стабілізується.

«На західній Україні вже практично на всіх АЗС є ресурс і немає суттєвих черг. В Києві і на східній Україні ще бувають певні черги, але процес по насиченню українського ринку буде продовжуватися. Ми сподіваємося, що вже в липні ситуація буде нормалізована. Якщо на сьогоднішній день на деяких АЗС є ліміт на одну машину 40 літрів чи 20 літрів, то в липні ці ліміти будуть підняті, або, можливо, до кінця липня взагалі зняті і українські автомобілісти зможуть вільно заправлятися будь-яким обсягом», - наголосив голова Комітету.

Андрій Герус закликав споживати нафтопродукти відповідально і використовувати автомобіль тоді, коли він дійсно потрібен.

«Якщо це якісь переїзди, то бажано кооперуватися, щоб в автомобілі їхала не одна людина, а декілька. Можна сказати, що якщо ти водій і їдеш в автомобілі один, то це означає, що ти підвозиш путіна, це не оптимальне використання ресурсів. Нам ще треба 1-1,5 місяця, щоб ситуація повністю стабілізувалася. Сьогодні вже можна говорити, що план росії і російських окупантів щодо створення в Україні масштабної нафтопродуктової, бензинової та дизельної кризи не спрацював і він вже не буде реалізованим, тому що напрацьовані сьогодні шляхи поставок в Україну, не просто на 50% більші, ніж у травні, а продовжать зростати і мають хорошу диверсифікацію, тобто у нас з жодної країни не надходить більше третини потреб», - сказав Андрій Герус.

Нагадаємо, 10 червня департамент агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА заявив, що ціни на пальне в області стабілізувалися: дизпаливо – 57 грн/л, бензин – 51 грн/л.

Як повідомляв Житомир.info, 17 травня 2022 року перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що оперативний штаб при Кабінеті міністрів вирішив тимчасово відмовитися від держрегулювання цін на пальне: в уряді очікували, що після цього граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин – не вищими за 52 грн.

25 травня після позачергового засідання виконкому, де комунальним підприємствам з матеріального резерву видавали талони на бензин, мер Житомира Сергій Сухомлин визнав, що існує дефіцит палива, а 57 грн за дизель і 62 грн за бензин – це дуже висока ціна. В Житомирі вдень 9 червня лише на деяких заправках було паливо: вартість 1 л бензину коливалася від 49 до 52 грн, а ціна 1 л дизпалива сягала 56 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: паливо пальне дизпаливо бензин ВР Герус  
Матеріали по темі