Події

Суд відпустив під цілодобовий домашній арешт житомирського волонтера Артура Волинця, який винним себе не визнає

30 June 2022, 15:09

Зранку 30 червня під стінами Корольовського районного суду міста Житомира людно. Тут сьогодні обирають міру запобіжного заходу житомирському волонтеру Артуру Волинцю, якого підозрюють в продажу отриманого безоплатно військового спорядження та амуніції. Підтримати підозрюваного прийшли десятки житомирян, серед яких активісти, волонтери та рідні.

«Всі пожежі, які були в нашій області – він був першим (хто допомагав), безпритульні тварини – він був першим, коли почалася війна – він був першим. Ця людина живе у гуртожитку з глухонімою мамою. Ті обвинувачення в голові не вкладаються. Я впевнена – це кришталево чиста людина»,- сказала Наталія.

«Кажу так: той хто щось купував за гроші у Артура – нехай прийде і скаже, що купив у Артура за гроші», - каже Іван.

«Він кришталево чиста дитина – це те, що ми знаємо. Особисто мені для військових передавав дуже багато амуніції, наколінники, рукавиці, турнікети й ні одної копійки не взяв, і ні одної копійки я йому не дала», - говорить Наталія.

До суду людей не пускали охоронці, проте згодом частина групи підтримки потрапила на засідання, а деякі чекали під дверима зали, де відбувалося слухання.

Під час судового засідання прокурор клопотав про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

«Я прошу застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Прошу у разі задоволення клопотання визначити підозрюваному Волинцю заставу у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (майже 200 тис. грн – ред.), це максимальний розмір для таких категорії правопорушень, тяжких правопорушень», - говорить прокурор Олексій Сороколат.

Підозрюваний просив домашній арешт, аби мати можливість доглядати за хворою мамою.

«Я себе винним не визнаю. Ваша честь, прошу застосувати міру запобіжного заходу – домашній арешт. У мене на утриманні знаходиться мама, інвалід ІІІ групи, вона хворіє на цукровий діабет та має різні супутні хвороби, щоб я мав можливість підтримувати її здоров'я, тому що крім мене у неї немає родичів, які могли б її підтримувати. Розмір пенсії у мами 2 200 грн – цього вистачає лише на оплату комунальних послуг у гуртожитку», - сказав підозрюваний Артур Волинець.

Адвокат зазначив: його клієнт готовий сприяти сліду аби довести, що він не винен, тому загрози, що він буде переховувати, немає.

«Про обставини, які були вказані у підозрі: збитки будь-кому не були завдані, оскільки грошові кошти, які були начебто передані Артуру Волинцю, були муляжем, вони не мають ніякої цінності, просто роздруковані на кольоровому принтері. Під час затримання Волинцю були спричинені тілесні ушкодження, надіті кайданки, після чого були зняті кайданки. Він знаходився у полі зору працівників поліції, що може свідчити про те, що він не переховувався, не ховався, навіть не мав наміру, оскільки під час слідчих дій, а саме обшуку, Волинець знаходився без кайданків, вільно пересуватися по будинку. Мав можливість вийти та втіки, хоча він цього не зробив, бо розуміє, що його обмовили і хоче себе виправдати, тому знаходився на місці до кінця проведення всіх слідчих дій», - зазначив адвокат Олександр Якимчук.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

«Застосувати щодо підозрюваного Волинця Артура Анатолійовича 5.02.1999 року народження міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового арешту строком на 2 місяці», - оголосила суддя Корольовського районного суду м. Житомира Ніна Анциборенко.

Артур Волинець запевняє, що працював чесно, обвинувачення заперечує. Крім того, розповів, що під час затримання йому нанесли тілесні ушкодження, а також сказав, що зараз себе погано почуває, але радий, що їде додому.

«Все, що мені інкримінують – це все я заперечую, тому що ніяких товарів ми ніколи не продавали. Всі бачили нашу роботу починаючи з 25 лютого, як ми працювали, всі наші звіти, і всі знали наш благодійний фонд з гарної сторони, ми ніколи не давали жодного приводу замислитися, що ми працюємо не так. Три доби провів у камері тимчасового тримання, дуже хочу додому і думаю, що ми доведемо мою невинуватість у даній ситуації. При затриманні нанесли тілесні ушкодження у брову. «Швидку» мені викликали вже в ізоляторі, був підвищений тиск. Тиск збили, але наразі погано себе почуваю, буду проходити курс лікування», - розповів підозрюваний Артур Волинець.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 28 червня 2022 року обласні підрозділи поліції, СБУ та прокуратури оприлюднили інформацію про затримання голови благодійного фонду після продажу ним засобів індивідуального захисту для військових вартістю близько 236 тис. грн, загалом же сума «замовлення» для продажу становила майже пів мільйона гривень. Затриманим виявився голова БФ «Роби добро, даруй надію» Артур Волинець. Після оприлюднення інформації про його затримання почали з’являтися дописи від знайомих, які не вірять в недоброчесність волонтера та обурюються діями правоохоронців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер Волинець суд гуманітарна допомога 
Матеріали по темі