Фоторепортаж

Уламки ракет, частини вибухових пристроїв, речі військових – у житомирському музеї збирають експонати війни. Фоторепортаж

7 July 2022, 13:48

«То націоналісти та бандерівці стріляють по своїх, а ми захищаємо російськомовних», - такі месиджі розказують росіяни своїм співгромадянам з екранів телевізорів, і ті їм вірять. Напротивагу цим «рожевим окулярам» у Житомирському обласному краєзнавчому музеї вирішили зробити нову експозицію, присвячену цій війні і збирають речі, залишені російськими окупантами, які стануть музейними експонатами.

Волонтери, прикордонники та ДСНСники передали вже в музей речі, залишені російськими загарбниками:

майже повний комплект військової форми (не вистачає кітелю та штанів), сухпайки, органайзер, рації та інші військові речі, уламки ракет, які прилітали по Житомирщині, частини точки У, мін та інших боєприпасів нині проходять процедури опису та каталогізацію.

Співробітники музею збирають речі, потім вони чистять, перуть та приводять в належний вигляд майбутні експонати, складають на них науковий паспорт, досліджують і здають у відділ фондів.

Відділ фондів зберігає речі та видає їх на створення експозиції. Усі речі, які потрапляють у фонд музею, входять в Музейний фонд України.

«Ми зараз хочемо "по гарячих слідах" позбирати ці речі, бо це матеріальні історичні докази окупації нашої держави та перебування тут ворожої армії. Ми будемо раді будь-яким речам, приходьте, приносьте все, що маєте. Збираємо все. Зараз є необхідність в речах наших хлопців. З фронту вони можуть привезти все, що завгодно, – від предметів побуту, табличок "мін немає", вказівників, частини техніки, прострілені речі. Також цінною буде так звана окопна творчість наших хлопців – якщо хтось щось вирізає з дерева чи робить власноруч, то ми з радістю візьмемо це у фонди музею. Також будемо раді речам волонтерів. Це можуть бути наліпки, журнали, фотографії, згадки в газетах, листи з проханнями. Не лише українських волонтерських організацій, але й тих організації, які допомагають нам з-за кордону», – розповідає завідувачка історичного відділу Ольга Родічева.

Як повідомляв Житомир.info, 23 червня 2022 року в Житомирському обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку патріотичних плакатів «Мистецтво – наша зброя». На виставці були представлені сучасні патріотичні плакати, а для створення ретроспективи з музейної експозиції підібрали і додали плакати, які поширювали у роки Другої світової війни.

Матеріал створено за сприяння ГО «Львівський медіафорум» у межах проєкту «ЛМФ Підтримка мережі журналістів».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей краєзнавчий музей експонат  
Матеріали по темі