Економіка

У червні зростання цін продовжувало пришвидшуватися: ранні овочі значно дорожчі, збільшується вартість круп та м’яса

7 July 2022, 16:29

Споживча інфляція в Україні пришвидшується (за вебскрепінгом до 20.1% р/р у червні з 18.0% р/р у травні), високі ціни на енергоносії, порушення виробничих та логістичних шляхів, руйнування потужностей та інфраструктури, окупація територій залишаються основними чинниками посилення інфляційного тиску.

Про це йдеться в щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України, оприлюдненому на початку липня.

«Надалі пришвидшувалося зростання цін на сирі продукти, що насамперед пов’язано із появою ранніх овочів, які цього року значно дорожчі унаслідок тимчасової окупації південних регіонів, що спеціалізуються на їх вирощуванні, а також зростання витрат на їх виробництво і постачання. Дорожчали також крупи, зокрема гречка, через обмеженість власних запасів та можливостей імпорту. Швидше зростали ціни на м’ясо, зокрема через скорочення пропозиції зі східних та центральних областей», - зазначається в огляді НБУ.

Зазначається, що пришвидшення цін на послуги та непродовольчі товари може передусім відображати зростання витрат бізнесу. Стримують інфляцію фіксований обмінний курс гривні та мораторій на підвищення тарифів на тепло та розподіл газу на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення.

Щодо пального, то його дефіцит зникне ближче до осені.

«Після скасування державного регулювання цін на пальне, ринок поступово насичується. Хоча за оцінками експертів дефіцит пального в Україні зникне ближче до осені, коли будуть підписані довгострокові контракти з іноземними постачальниками, ціни вже стабілізувалися, хоча й на високому рівні», - прогнозує Нацбанк.

Нагадаємо, на початку липня пальне на українських АЗС почало дешевшати, але великі мережі ціну поки не знижують.

Як повідомляв Житомир.info, 4 липня 2022 року Міністерство аграрної політики та продовольства запевняло, що по Україні в цілому не спостерігатиметься дефіцит овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ціна продукти пальне НБУ інфляція Нацбанк 
Матеріали по темі