Фоторепортаж

У Житомирі показали, який вигляд мало місто у XIX столітті. Фоторепортаж

12 July 2022, 17:25

Відомі та невідомі житомиряни, старовинні краєвиди міста, жіночі та сімейні портрети - 12 липня у Житомирі відкрили виставку, на якій показали, який вигляд мало місто у 19 столітті, та як воно розвивалося до наших днів. У “Водонапірній вежі” облаштували кілька експозиційних залів, присвячених фотографіям Житомира.

Основна виставка складається з близько трьох десятків фотографій 19 століття з різних ательє Житомира. До основної фотовиставки доєднали фотографії Житомира кінця 20 - початку 21 століття авторства Леоніда Шевчука та Миколи Бутковського.

Окрім фотографій на виставці представлені графічні роботи з видами старовинного міста Маї Левчук. Також можна зазирнути у зал німого кіно та зал, де демонструють фільми про видатних житомирян, створені студентами Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв ім.І.Огієнка.

“Ми підняли архіви, колекціонерів, антикварів та віднайшли 21 фотоательє, яке працювало у Житомирі у 19 столітті. За свідченнями істориків таких ательє було набагато більше, проте, поки ми віднайшли лише 21. Стало цікаво, кого вони фотографували, які були сюжети, культура фотографії. Так виникла виставка “Житомиряни в світлописах 19 століття” - це дослідження, екскурс у той час. Насправді всі ці фотографії невеликого розміру. Цінність мають ще паспарту - оформлення фотографій. Кожне фотоательє оформлювало їх дуже гарно - підписували фотографа, назву ательє, вони всі були різні, друкувалися за кордоном по ескізах художників. На виставці будуть представлені як фотографії, так і збільшена відреставрована задня сторона”, - розповів співорганізатор культурної події Ігор Шурпан.

Виставка триватиме до кінця липня. Вхід благодійний, просять залишати донати, які передадуть на потреби ЗСУ. На виставці можна придбати сувенірну продукцію, частину коштів з якої передадуть на потреби ЗСУ.

Під час повітряних тривог виставка не працює, відвідувачів відправляють у найближчі укриття.

Фоторепортаж, з відкриття у Житомирському обласному краєзнавчому музеї виставки патріотичних плакатів “Мистецтво наша зброя”, дивіться тут.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виставка Водонапірна вежа День фотографа Шурпан фотовиставка 
Матеріали по темі