Суспільство

Всім житомирським пенсіонерам не варто розраховувати на допомогу від міжнародних організацій, - департамент соцполітики

25 July 2022, 11:56

Громадян, які отримають допомогу від міжнародних організацій, визначають самі надавачі допомоги, пріоритет – внутрішньо переміщені особи, багатодітні та малозабезпечені родини, особи з інвалідністю, всі 70 тисяч житомирських пенсіонерів навряд чи отримають цю міжнародну допомогу.

Про це 25 липня в коментарі Житомир.info розповіла директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.

«Україна під час війни має потужну підтримку міжнародних донорів, благодійних фондів. Одним з видів такої підтримки є надання фінансової допомоги від міжнародних донорів. Наші громадяни, які претендують на отримання цієї допомоги, дають заявку про те, що вони претендують на цю допомогу. Тут іде взаємодія двох сторін – нашого мешканця і міжнародного донора, який готовий цю допомогу тим чи іншим категоріям надавати. Міністерство соціальної політики має свою чітко визначену функцію – створення програмного продукту для подання заявок та верифікація цих заявок. Тобто Мінсоцполітики перевіряє заявку людини по наявних реєстрах: визначає, чи дійсно вона особа з інвалідністю, чи дійсно вона пенсіонер, чи дійсно належить до багатодітної родини, чи має статус внутрішньо переміщеної особи. Після цієї верифікації заявка потрапляє в розряд активних і чекає на можливу донорську допомогу. Але міжнародні донори самі визначають коло людей, який вони будуть цю допомогу спрямовувати. Перш за все це внутрішньо переміщені особи, з них – люди, які мають інвалідність, багатодітні родини, особи з низьким рівнем доходів, також це можуть бути мешканці громади, які, наприклад, втратили житло внаслідок бомбових ударів. Преференції надаються особам, які постраждали від війни, тому що ця допомога виникла якраз у зв’язку з війною», - наголосила Вікторія Краснопір.

Вона зазначила, що звичайно, будь-яка людина може подати заявку, але це не «допомога від держави», яку отримають всі пенсіонери чи малозабезпечені.

«Це допомога міжнародних донорів тому колу осіб, яких визначають самі міжнародні донори. Якщо, наприклад, певний фонд дає допомогу внутрішньо переміщеним особам і людям з інвалідністю з їх числа, то житомиряни не зможуть скористатися цією допомогою. Але може бути й інший вид допомоги, і в житомирян буде шанс її отримати. Наприклад є шанс для осіб з інвалідністю, багатодітних родини, малозахищених родин з низьким рівнем доходів, але обсяги допомоги і цільові категорії визначають саме грантодавці. Враховуючи, що в Житомирі є 70 тисяч осіб пенсійного віку, то звичайно, що всі вони допомогу не отримають, грантодавці будуть обирати найбільш незахищених, а Міністерство соціальної політики їх верифікувати», - пояснила директорка департаменту соцполітики Житомирської міської ради.

Вікторія Краснопір також зауважила, що інформація про виплату всім допомоги від держави, може бути елементом «політичних ігор», щоб підірвати довіру громадян до влади.

Нагадаємо, Міністерством соціальної політики створена соціальна платформа єДопомога, яка надає можливість залишити заявку на фінансову підтримку від міжнародних організацій. За інформацією Мінсоцполітики, станом на середину липня на платформі вже зареєстровано понад 2,5 млн людей, які бажають отримати таку допомогу.

Як повідомляв Житомир.info, 20 квітня 2022 року Національна поліція попереджала про зловмисників, які за допомогою фішингу виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних виплат. 12 травня Житомирська ОДА інформувала про шахрайські канали у Telegram, які нібито представляють офіційні органи і пропонують отримати державну підтримку.

Нижче – скріншоти очевидно шахрайської Facebook-реклами:




Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО допомога виплати соцполітика Краснопір  
Матеріали по темі