Фоторепортаж

Який вигляд має сховище лікарні у Житомирі, де вимушені ховатися дітки під час тривог. Фоторепортаж

26 July 2022, 16:06

У Житомирській міській дитячій лікарні показали журналістам Житомир.info бомбосховище, у якому вимушені перебувати маленькі дітки під час повітряних тривог.

Тут чисто і сухо, є система вентиляції, запаси ліків, питної та технічної води та все необхідне.

У бомбосховищі є три окремі кімнати. У першій кімнаті стоять стільці для медичного персоналу, який не здійснює догляд за дітьми. Той медичний персонал, який здійснює догляд за дітьми - чергові медичні сестри та лікарі, знаходяться зі своїми пацієнтами в інших кімнатах. Одна кімната передбачена для дітей, які лікуються у педіатричних відділеннях та відділенні хірургії, тобто, це діти без лихоманки, без ознак інфекційних захворювань. Окремо є кімната, де знаходяться діти, які мають лихоманку, ознаки інфекційних захворювань, діти з відділення інтенсивної терапії.

“Ми максимально стараємося розмежувати дітей, щоб уникнути внутрішньолікарняного інфікування. Зараз трохи легше, бо тривоги тривають годину-дві. А коли почалася повномасштабна, у лютому-березні ми практично цілу ніч знаходилися у бомбосховищі. Це було важко, бо діти не тільки там перебували, але й отримували лікування. Особливо це стосується дітей інфекційних відділень, дітей інтенсивної терапії. Діти не лише перебувають у сховищі, вони мають отримувати призначене лікарем відповідне до стану здоров’я лікування. Чергові беруть з собою лікарські призначення, всі необхідні лікарські засоби, штативи для крапельниць тощо. Відділення інтенсивної терапії має окремий відсік, де стоїть апарат штучної вентиляції легень, кисневий концентратор та монітор слідкування за пацієнтами. Тобто, ми готові до надання невідкладної допомоги у бомбосховищі”, - розповідає медичний директор КП «Дитяча лікарня імені В.Й. Башека» Житомирської міської ради Світлана Довгаль

Під час госпіталізації у лікарню батьків попереджають, що на випадок тривоги у них мають бути зібрані теплі речі, вода і все необхідне для перебування у бомбосховищі.

“Мами вже готові, у них стоїть “черговий” пакет чи сумка з усім необхідним. Ми вже навчилися, що буквально за 5-7 хвилин все відділення евакуйовується. Під час спусків у сховище ми заспокоюємо діток, спокійно заходимо у палати і кажемо “Зараз ми спускаємося у кімнату, де буде багато діток, будете гратися”, тож діти зазвичай не бояться”, - розповідає Світлана Довгаль.

Фоторепортаж з облаштованими сховищами у дитячих садочках, дивіться тут.

Як народжують у Житомирському перинатальному центрі в умовах війни, дивіться у сюжеті.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: укриття сховище війна діти дитяча лікарня бомбосховище Довгаль  
Матеріали по темі