Економіка

Доходи населення різко знижуються: зарплати в реальному вимірі цього року зменшаться майже на 30%

29 July 2022, 13:59

Загалом номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ.

«Надалі з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень», - зазначає Нацбанк.

Згідно з оперативними опитуваннями НБУ, підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена. Однак, із продовженням бойових дій підприємства частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату. Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю. Утім, навіть ці компанії оптимізують видатки на персонал. Серед малого та середнього бізнесу (МСБ) стійкості менше, тож звільнень та зниження зарплат більше. Значне перевищення пропозиції над попитом на ринку праці зумовлює зниження й очікуваних зарплат, незважаючи на пришвидшення інфляції.

Довідка НБУ: за опитуванням ЄБА великих компаній у травні персонал звільняли 8% порівняно з 1% у березні, а скорочували зарплати 13% порівняно з 3% у березні. У повному обсязі виплачували зарплату 63%. Серед МСБ персонал звільняли 12% порівняно з 8% у березні, а скорочували зарплати 32% порівняно з 19% у березні. У повному обсязі виплачували зарплату 23%.

«За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. Дещо краща ситуація, за оцінками на основі видатків бюджету, у бюджетному секторі. Крім того, втрата доходів населення від праці частково компенсувалася соціальними допомогами, підвищенням пенсій та значним збільшенням виплат військовим», - йдеться в інфляційному звіті.

Нагадаємо, в Житомирській області середня заробітна плата у вакансіях, що наявні у базі обласної служби зайнятості, у червні становила 8583 грн і повернулася до довоєнного рівня.

Як повідомляв Житомир.info, з 2023 року Нацбанк очікує стрімке сповільнення продовольчої інфляції завдяки відновленню технологічних і логістичних зв’язків, збільшенню оброблюваних площ і деокупації південних регіонів України, але ціни на пальне будуть зростатимуть.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зарплата робота НБУ Нацбанк  
Матеріали по темі