Економіка

Верховна рада проголосувала за мораторій на підвищення цін на газ і тепло під час воєнного стану та пів року після нього

29 July 2022, 15:58

Верховна рада 260 голосами ухвалила у повторному другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування (реєстр. №7427).

Про це 29 липня повідомляє пресслужба парламенту.

«Ухвалений Закон встановлює мораторій на підвищення тарифів на розподіл природного газу, на теплову енергію та постачання гарячої води протягом дії воєнного стану та наступні шість місяців після його припинення. Крім того, визначено, що ціна на природний газ для побутових споживачів, ОСББ, підприємств теплової енергетики не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася станом на 24 лютого 2022 року. Прийнятий Закон врегульовує борги на ринку природного газу та встановлює тимчасову заборону постачальникам газу здійснювати будь-які дії щодо примусу побутових споживачів до оплати врегульованої заборгованості (у тому числі, включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення цієї заборгованості у примусовому порядку, вчиняти заходи з припинення газопостачання у зв'язку з наявністю цієї заборгованості тощо)», - йдеться у повідомленні.

Як зазначають автори ухваленого Закону, його положення забезпечать стале надання споживачам України послуг з постачання природного газу та теплової енергії, а також дозволять належним чином підготуватися до наступного опалювального сезону.

Нагадаємо, 22 червня пресслужба Мінрегіону інформувала, що Верховна рада прийняла у першому читанні законопроєкти, які запровадять мораторій на підвищення цін у сфері теплопостачання: така норма буде чинна на час дії воєнного стану та шести місяців після його припинення, суб’єктам господарювання у сфері теплопостачання будуть компенсувати різницю в тарифах коштом держбюджету.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив постанову про те, що тарифи на електроенергію для українців залишаться без змін до 31 жовтня 2022 року: по 1,44 грн за кВт/год для домогосподарств, які споживають менш ніж 250 кВт/год за місяць. На засіданні Уряду 29 квітня 2022 року ухвалили рішення не підвищувати ціни на газ для населення та критично важливих підприємств і рекомендували місцевим органам влади залишити тарифи на теплопостачання, водопостачання та водовідведення такими, які були станом на 24 лютого 2022 року. 7 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняв, що жодного підвищення тарифи на електроенергію не буде.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР тариф тепло газ мораторій воєнний стан  
Матеріали по темі