Економіка

В Україні з 1 жовтня запускають програму «Доступна іпотека» для чотирьох категорій громадян

3 August 2022, 12:01

Під час засідання 2 серпня Уряд затвердив для державної компанії «Укрфінжитло» умови забезпечення доступного іпотечного кредитування.

Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

«Програма «Доступна іпотека» запрацює з 1 жовтня 2022 року для чотирьох категорій громадян. Перша – це військовослужбовці за контрактом та працівники сектору безпеки та оборони. Друга категорія – це медики. Третя – вчителі та педагогічні працівники. Четверта категорія – науковці», - зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ставка за іпотекою для всіх цих категорій громадян складатиме 3%. Термін іпотеки – до 20 років. Мінімальний початковий внесок – 20% від вартості житла.

«З наступного року програма запрацює для всіх українців, які потребують покращення житлових умов. Ставка буде так само пільговою і складатиме лише 7% річних», - додав очільник Уряду.

Денис Шмигаль наголосив, що нова масштабна програма іпотеки дозволить активізувати нове будівництво та суттєво сприятиме відновленню економіки.

В Міністерстві економіки уточнили, що роботодавці зазначених чотирьох категорій працівників матимуть можливість компенсувати їм початковий внесок та частину тіла кредиту за рахунок бюджетних програм (розмір компенсації залежить від вислуги). Пізніше програма стане доступною для всіх українців, чия житлова нерухомість не перевищує 52,5 кв. м +21 кв. м на кожного члена сім’ї.

«В рамках програми «Доступна іпотека» можна буде придбати житло до 52,5 кв м загальної площі + 21 кв м на кожного наступного члена сім’ї. Якщо йдеться про обласний центр, то в будинку, що знаходиться в експлуатації не більше 10 років. Вартість не повинна перевищувати оціночну, визначену оцінником або співробітником банку. Також вартість 1 кв м не має перевищувати опосередковану вартість спорудження, визначену Мінрегіоном та збільшену в 2,5 рази для обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис осіб,на відстані до 15 км від Києва, в 2 рази – для міст з населенням 100-300 тис осіб, в 1,75 рази – для інших населених пунктів. Житло обов’язково застрахують від ризиків випадкового знищення або випадкового пошкодження на повну оціночну вартість», - інформує Мінекономіки.

Масову іпотеку цифровізують – оформити заявку на кредит можна буде через портал «Дія».

Нагадаємо, 22 лютого 2021 року на Всеукраїнському форумі «Україна30 – Інфраструктура» презентували державну програму «Доступна іпотека 7%», яка мала запрацювати з 1 березня цього ж року.

Як повідомляв Житомир.info, 16 листопада 2020 року Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету, передбачених для поповнення статутного капіталу акціонерного товариства, яке створюється з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом», якою зобов’язав Міністерство фінансів забезпечити утворення приватного акціонерного товариства «Українська фінансова житлова компанія». В грудні 2020 року міністр фінансів Сергій Марченко підписав статут приватного акціонерного товариства «Українська фінансова житлова компанія», що створено для розробки та втілення механізму доступної іпотеки. Кабмін 15 лютого 2021 року ухвалив запропоновані Мінфіном зміни до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, якими, зокрема, суттєво спростили критерії для позичальників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ іпотека житло  
Матеріали по темі