Фоторепортаж

Скільки коштує кава у Житомирі та як її пити з користю для ЗСУ

3 August 2022, 15:03

Кава – один з найпопулярніших та найулюбленіших напоїв у всьому світі. Житомир – не виключення: велика кількість містян починає свій ранок з філіжанки чи паперового стаканчика кави. Тож ми п’ять років поспіль щозими робили огляд цін на каву у Житомирі. Цьогоріч у лютому ми не встигли цього зробити, бо почалася повномасштабна війна – кава була не на часі. Зараз у відносно мирному місті ми повернулися до звичного життя, працюємо, підтримуємо економіку країни та іноді дозволяємо собі маленькі радощі у вигляді порції запашної кави, тож ціни на каву знов стали актуальними.

Кількість кав’ярень у центрі зменшилася, деякі заклади закрилися, деякі перепрофілювалися. Частина закладів перестала вивішувати на вулиці меню з цінниками на каву. Натомість збільшилася кількість «кавових точок» у звичайних магазинах та кіосках. Так, придбати стаканчик недорогої заварної кави з автомату за 10 гривень можна ледь не в магазинах будматеріалів.

У кав’ярнях цінник на каву, за нашими підрахунками, за час з лютого зріс у середньому на 15%. Підприємці розповідають, що це пов’язано не лише зі змінами курсу, але й з пальним та зміною логістики. В середньому витрати на закупівлю та логістику, за їх словами, зросли на 30%, проте підприємці намагаються максимально втримувати ціни на ранковий напій.

Подивитися зміни цін на каву ви можете, гортаючи фотографії у слайдері.

Проте не важливо, скільки коштуватиме ваше ранкове кавування – чи 7 гривень чи 70. Ви можете випити каву з користю для ЗСУ. Житомирські волонтери з Благодійного фонду «Янголи Армії» запустили акцію з хештегом #кавадлязсу. Суть акції полягає у тому, що кожного дня п’ючи каву, рівно таку ж суму, яку вартувала кава, потрібно переказати на потреби ЗСУ, зробити фотографію і викласти у соцмережах з хештегом #кавадлязсу.

«Завдяки ЗСУ ми маємо змогу розпочинати свій день з кави. Ця ідея не нова, і в Україні, і за кордоном. Такими маленькими сумами збирали кошти на реабілітацію дітей тощо. Ми цю ідею адаптували до наших реалій. Акція триває два тижні, і за цей час ми зібрали близько 50 тисяч гривень. Щодня ми на сторінці фонду у Facebook ділимося звітами про надходження та витрати коштів. Ми збираємо їх на поточні витрати за запитами від хлопців – дощовики, каримати, рукавиці тощо», – розповіла волонтерка Тамара Черняхович.

Фоторепортаж з оглядом цін на каву, відзнятий 22 лютого 2021 року, – тут

Поради від житомирського дієтолога щодо ранішньої кави – у відеосюжеті

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кава допомога ЗСУ  
Матеріали по темі