Фоторепортаж

Усмішки житомирських «павучків», які потребують допомоги містян, щоб наближати нашу перемогу. Фоторепортаж

4 August 2022, 14:57

У Житомирі волонтерські майстерні, які плетуть маскувальні сітки, кікімори та інші речі для військових, потребують допомоги містян.

Журналісти Житомир.info зв'язалися з трьома волонтерськими майстернями та дізналися, чого вони потребують першочергово.

Найбільша волонтерська майстерня у центрі міста «Свій за свого» створює маскувальні вироби для бійців з 2014 року. Керуюча майстерні Анастасія Нестерова розповіла, що черга на їх вироби – ледь не на місяць вперед. Так, до прикладу, зараз вже черга на більш як десяток сіток і близько трьох десятків кікімор.

«Сітки – це витратний матеріал, і вони потрібні постійно. Кікімори – ще більш потрібні. Коли обробляємо замовлення, пріоритет віддаємо гарячим точкам. Завжди потрібні люди та матеріали. Допомогти зовсім не складно. Можна навіть брати роботу додому. Дивишся вечором якийсь фільм чи серіал, і нарізаєш матеріал. Можна вдома з дітьми робити маскувальні шапочки з основи. Коли до нас приходять діти, їм дуже подобається робити шапочки. Чоловіки можуть допомогти в плетінні основи. Можна плести прямо тут, дівчата завжди підкажуть і навчать, як і що робити», – говорить Анастасія.

Чим можна допомогти:

• принести тканину та одяг маскувальних кольорів: хакі, болотного, коричневого, пісочного (неблискучі, неяскраві) та обрізки з пошиття військової форми;
• принести світлу натуральну тканину для фарбування;
• допомогти фінансово придбати сітку-основу та фарби;
• допомогти плести;
• принести капронову рибальську сітку або капронові нитки;
• принести в'язальні нитки маскувальних кольорів або мішковину.

Волонтери розповідають, що іноді їм на сітки приносили дуже цікаві речі – дідусь приніс свої камуфляжні штани з написом «І галіфе не шкода на перемогу. Дід Сергій». Штани пустили на сітки, а напис зберегли на пам'ять.

Щоб допомогти будь-чим з цього переліку, задонатити, взяти роботу додому або попрацювати на благо захисників у гарній компанії, пишіть у Facebook Анастасії Нестеровій

(https://www.facebook.com/anastasiya.nesterova.3)

Майстерня на Крошні теж має черги на сітки та інші вироби. За словами керуючої майстернею Вікторії Тваурі, тут не така гостра потреба в людях, а от матеріали розлітаються досить швидко. Найгостріша потреба майстерні зараз – спеціальний пульверизатор для фарбування тканини.

«Люди не будуть зайвими. Матеріали потрібні завжди. Якщо комусь накладно тут плести, ми завжди можемо дати роботу додому. Але найбільше зараз ми потребуємо пульверизатора для фарбування тканини. Ми не маємо потужності пофарбувати тканину у пральних машинах, як це роблять інші майстерні, я шукала інші варіанти і побачила дуже швидкий та хороший варіант фарбування тканини спеціальним розпилювачем. Якщо хтось може нам дати його в оренду або подарувати – ми будемо дуже вдячні», – говорить Вікторія.

Список тканин та матеріалів у всіх майстерень приблизно однаковий, тож можна орієнтуватися на список вище. Щоб допомогти будь-чим, задонатити, взяти роботу додому або попрацювати на благо захисників у гарній компанії на Крошні, пишіть у Facebook Вікторії Тваурі

(https://www.facebook.com/profile.php?id=100033625322954)

Майстерня на Малікова працює переважно у післяробочий час, проте теж має потребу у робочих руках та матеріалах. Одна з волонтерок Неля Бірук розповіла, що найнеобхідніше зараз – це основи для сіток.

«У нас не вистачає основ для сіток. Це найбільша потреба. Ми плетемо їх самі, але це дуже довго, бо плетемо їх після роботи. У нас просять сітки. Тканину трохи люди приносять, але зайвою ніколи не буде. Людей більш-менш вистачає, але, звичайно, до нас можна доєднатися. Але основ дуже не вистачає», – розповіла Неля.

Список тканин та матеріалів у всіх майстерень приблизно однаковий, тож можна орієнтуватися на список вище. Щоб допомогти будь чим, задонатити, взяти роботу додому або попрацювати на благо захисників у гарній компанії на Малікова, пишіть у Facebook Люда Субин

(https://www.facebook.com/profile.php?id=100024273705022)

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: волонтер волонтерство сітка маскувальна сітка майстерня  
Матеріали по темі