Суспільство

​Зруйновані будинки, школи, садочки та лікарні: у Житомирській області росіяни бомбами та ракетами пошкодили майже три тисячі будівель

7 August 2022, 09:35

Житомирщина 40 днів була зоною активних бойових дій. В перший день повномасштабного вторгнення ворог розмістив свої позиції на прикордонних територіях Овруцької, Народицької, Коростенської та Малинської громад, захопивши ліси, поля і тимчасово окупував 4 села.

росіяни обстрілювали з артилерії та повітря житлові будинки, підприємства, об'єкти критичної інфраструктури, руйнували церкви.

А своїм співгромадянам звітували з екранів телевізорів про так звану “спецоперацію”.

Наші ЗСУ давали ворогу гідну відсіч і 4 квітня росіяни втекли з території Житомирщини, замінувавши приватні оселі та ліси, покинувши свою техніку та зірвавши мости.

Фото зроблене 5 квітня 2022 року

Сапери кинулись розміновувати території, власники - відбудовувати зруйноване житло, а наші захисники - укріплювати ділянку українсько-білоруського кордону, що проходить територією області, аби не допусти вторгнення ворожих військ.

За 5 місяців повномасштабної війни Житомирська область зазнала понад 100 ракетно-бомбових ударів від росіян, загинули - 36 людей і тисячі будинків та об'єктів інфраструктури постраждали.

«В області вже постраждали понад 2 тисячі 700 об’єктів. Найбільше пошкоджено житлових будинків, їх частка складає 87 відсотків. Знищено або пошкоджено 2 тисячі 170 приватних житлових будинків, 108 багатоповерхівок, 71 заклад освіти (2 зруйновано вщент), 25 медичних закладів, 32 культурних. Понад 209 будівель зруйновано повністю» — розповів начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Прикордонний Овруч

Путін почав війну з Україною: о 5.00 розпочалися ракетні обстріли військових об'єктів по всій Україні та уздовж кордону – від Луганська до Житомира. І Житомирська область стала зоною бойових дій. Зустрічав окупантів прикордонний Овруч.

Від міста до державного кордону з Білоруссю - 33 кілометри. Першими прихід удар російських військ прийняли на себе прикордонні села, а в березні ворог почав атакувати місто з повітря. Місцева влада нарахувала більше 70 авіаударів з початку повномасштабного вторгнення. Пошкоджені більше 50 приватних будинків і 29 багатоквартирних, знищені об'єкти інфраструктури. Деякі з них вже неможливо відновити, а решту почали ремонтувати і продовжують рахувати збитки.

Під завалами так і не знайшли сім'ю Можаровських. У пошкоджених будинках тривають відновлювальні роботи, до Овруча потроху повертаються люди, а військові продовжують укріплювати кордон та тримати оборону.

Обстріляна Малинщина

Майже весь березень ворог обстрілював населені пункти з повітря та артилерії. У центрі міста Малин після авіаударів не залишилось вцілілої будівлі: знищений військкомат, пошкоджена церква, будівля міської ради, пожежна частина, приватні житлові будинки, магазини.

Жителі сіл Малинської громади відчули цю “спецоперацію” росіян на собі. Юрівка, Старі Вороб'ї, Нові Вороб'ї, Клітня, Любовичі, Будо-Вороб'ї, Заруддя - це далеко не всі села, які постраждали внаслідок обстрілів росіян. На полях досі видніється спалена військова техніка.

Ворог був дуже близько і люди в селах, які не виїхали з своїх будинків, щовечора потерпали від ворожих “Градів”.

В одному із сіл після такої атаки на вулиці вцілів лише один будинок.

Обстріли були кожен день. “Градами” били, артилерією, з літаків обстрілювали. Ішов якось по вулиці, чую постріли, через пару секунд починають валити “Градами”, я впав на землю, до забору прижався. Потрапили в сусідній будинок і він загорівся. Люди встигли вибігти на вулицю, а хату вже не врятуєш”, - пригадує Володимир.

На території Малинської громади внаслідок російських обстрілів постраждали понад 500 будівель. Близько 100 вже неможливо відновити. Загинули 11 людей, 3 з них - діти.

Російські бомби вбили цілу родину в будинку в селі Юрівка. Володимир Ободзінський вижив, бо був на роботі в столиці, але втратив дружину, 14-річного сина, 19-річну доньку, та двох однорічних онуків.

За попередніми підрахунками російські війська пошкодили близько 470 будівель, більше 100 об'єктів вже не підлягають відновленню. Поки ліквідовували ці наслідки, росіяни завдали нових ударів. Внаслідок ракетного обстрілу Малина вдень 22 травня пошкоджено об’єкт інфраструктури Укрзалізниці, близько 150 житлових будинків, один багатоквартирний, ряд магазинів та кафе, деякі промислові підприємства, загинув працівник Укрзалізниці, четверо людей поранені.

Коростень: 13 авіабомб за одну ніч

російська авіація не полишала Коростень з перших днів повномасштабного вторгнення. У ніч 6 березня місто потерпало від ворожих обстрілів. росіяни скинули 4 бомби на одну вулицю та знищили десятки житлових будинків, 11 вже не можливо відновити.

2 бомби прилетіли на історичний комплекс “Скеля”, який слугував укриттям для містян. Від удару будівля частково завалилась. А ще 7 авіабомб дивом не розірвались.

У місті пошкоджені заклади освіти, багатоквартирні будинки, залізнична інфраструктура. Наслідки досі ліквідовують, а людям, які залишились без житла, будуватимуть нові будинки.

Житомир: ракети і бомби летіли прямісінько в житлові будинки та школу

На світанку 24 лютого житомиряни прокинулись від вибухів, були нанесені ракетні удари по селищу Озерне, що поблизу Житомира. росіяни скидали бомби і били ракетами по цивільній та критичній інфраструктурі. 1 березня в результаті обстрілу загорівся житловий будинок, повибивало вікна у міській лікарні, постраждав міський перинатальний центр. Внаслідок цього ворожого обстрілу в Житомирі загинули троє людей, а 16 осіб, серед яких 7 дітей, отримали травми та були госпіталізовані до лікарень. Бомбардуванням зруйновано та пошкоджено 10 приватних житлових будинків. Повністю зруйновані 3 одноповерхові магазини, 1 пошкоджено.

Вранці 4 березня почався потужним вибухом – авіаударом знищили житомирський ліцей №25. Навчальний заклад вже не можна відбудувати.

Увечері 8 березня окупанти завдали ракетного удару по гуртожитку на Корбутівці в Житомирі. Внаслідок авіаудару загинули четверо людей, ще троє отримали поранення.

А наступного дня бомба прилетіла у житловий будинок біля Бердичівського мосту. Бабуся, яка мешкала там, дивом вціліла.

На деякий час ворог залишив у спокої Житомир, але ранок 25 червня дуже нагадував ранок 24 лютого. По області росіяни випустили близько 30 ракет. Внаслідок атаки загинув один військовий, ще один отримав поранення, також пошкоджена військова інфраструктура.

Житомиряни, які втратили житло внаслідок ворожих бомбардувань, отримають з міського бюджету кошти на оренду житла – від 5 до 10 тис. грн.

А в області триває процес відбудови зруйнованих росіянами житлових будинків, Міжнародні партнери допоможуть Житомирській області із відбудовою 15 об’єктів: заклади освіти, музична школа, мости.

А на кордоні України з білоруссю наші захисники продовжують тримати оборону та укріплювати позиції. Поки, за інформацією військової адміністрації, прямої загрози вторгнення з боку білорусі, немає.

“Я хочу сказати, що ми ні на секунду не переставали нарощувати наші оборонні рубежі. Зараз ведуться активні роботи по будівництву в тому ж числі і фортифікаційних споруд на півночі нашої області. Наразі ми не бачимо прямої загрози вторгнення армії республіки білорусь на територію України. Більше того, хочу відмітити, якщо хтось наважиться перейти державний кордон на Житомирщині, ми влаштуємо справжнє пекло і ворог далі Житомирської області не піде”, - зазначив керівник ОВА Віталій Бунечко.


Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: війна росія Бунечко Малин Овруч Коростень будинок бомба ракета  
Матеріали по темі