Влада

​Президент вручив орден рідним загиблого Героя України, який на аеродромі під Житомиром відволік на себе вогонь російської авіації

7 August 2022, 17:29

З нагоди Дня Повітряних сил ЗСУ Президент України Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» військовослужбовцям, яким присвоєно звання Героя України, і членам родин загиблих Героїв, а також інші державні нагороди. Орден вручили і рідним загиблого майора з Озерного, який виконував завдання на літаку Л-39.

Про це 7 серпня повідомили на сайті Офісу президента.

Звертаючись до присутніх, Глава держави зазначив, що з початку повномасштабного вторгнення Росія намагалася здобути контроль над українським небом, але навіть маючи технічну перевагу, окупанти не змогли цього зробити.

«Українські пілоти, зенітники та всі, хто боронить наш повітряний простір, виявилися значно професійнішими, сміливішими та мотивованішими», – наголосив він.

Володимир Зеленський зауважив, що в багатьох держав світу є військові літаки та системи протиповітряної оборони, але лише деякі країни мають справді боєздатну військову авіацію та вміють досягати перемог у повітрі.

Президент зазначив, що Україна вже багато зробила для зміцнення своїх Повітряних сил, але потрібно зробити набагато більше.

«Я впевнений, що настане день, коли ми зможемо сказати, що Повітряні сили Збройних Сил України стали не тільки одними з найбільш боєздатних у світі, а й одними з найсучасніших і найтехнологічніших», – наголосив він.

За словами Володимира Зеленського, кожен знищений російський літак і гвинтокрил, кожна збита російська ракета, кожне виконане Повітряними силами завдання – це врятовані життя українських громадян.

«Від імені всіх українців я хочу подякувати вам, кожному й кожній, хто воює в Повітряних силах нашої держави», – сказав Президент.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Під час церемонії нагородження військовослужбовців Глава держави вручив орден «Золота Зірка» майору Ярославу Мельнику, який разом з особовим складом підпорядкованої зенітної ракетної батареї продемонстрував військову майстерність та успішну ліквідацію повітряних цілей ворога. Під час виконання бойових завдань біля населеного пункту Балаклія Харківської області бійці знищили ворожий гелікоптер, крилату ракету, кілька літаків та безпілотних літальних апаратів.

Найвищу нагороду від Глави держави отримав підполковник Дмитро Шумаков, під командуванням якого зенітний ракетний дивізіон успішно виконує бойові завдання щодо прикриття міста Дніпра та Дніпропетровської області. Завдяки самовідданості, наполегливості та вмілому керівництву зенітним ракетним дивізіоном під час повітряних боїв знищено 22 крилаті ракети.

Володимир Зеленський також вручив орден «Золота Зірка» дружині Героя України підполковника Едуарда Вагоровського, який загинув під час виконання завдання на МіГ-29, виводячи авіацію з-під ракетного удару. Замикаючи групу, Едуард Вагоровський виконував демонстраційні дії, чим забезпечив іншим літакам можливість піднятися в повітря.

Орден передано й рідним Героя України майора Дмитра Коломійця, який загинув, виконуючи завдання на літаку Л-39. Під час виведення групи з-під ворожого ракетного удару на аеродромі смт Озерне Житомирської області Дмитро Коломієць відволік на себе вогонь авіації противника. Пропускаючи бойову групу, він був збитий літаком ворога.

Володимир Зеленський також вручив захисникам інші державні нагороди.

Крім того, заступник командувача Повітряних сил Збройних Сил України генерал-майор Валентин Листопад, начальник Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба бригадний генерал Андрій Бережний, командувач логістики Командування Повітряних сил Збройних Сил України бригадний генерал Валерій Гриневич отримали з рук Президента генеральські погони.

Нагадаємо, вранці 24 лютого Путін почав війну з Україною: близько 5:00 розпочалися ракетні обстріли військових об'єктів по всій Україні та уздовж кордону – від Луганська до Житомира. Зокрема, обстріляли аеродром в селищі Озерному поблизу Житомира. Там під час обстрілів підірвали літак, жителі зняли відео вибуху.

Як повідомляв Житомир.info, ввечері 24 лютого керівник ОВА Віталій Бунечко повідомив, що під час обстрілу аеродрому в Озерному – шість загиблих, двоє поранених.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: орден державна нагорода президент Озерне літай майор Коломієць  
Матеріали по темі