Влада

МОЗ звітує про зростання зарплат лікарів та медсестер на 30%

10 August 2022, 09:57

З початку року середня зарплата лікаря зросла на понад 30% – до 24 тис. 150 грн, у порівнянні з торішнім рівнем у 18 тис. 170 грн. Водночас середня зарплата медичної сестри підвищилася з 13 тис. 800 грн до 16 тис. 010 грн.

Про це 9 серпня повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

МОЗ нагадує, що ще в січні 2022 року Уряд встановив розмір базової зарплати медикам: не менше ніж 20 тисяч гривень для лікаря та 13,5 тисяч гривень для медичної сестри. Медики, які працюють повний робочий день, не повинні отримувати зарплату нижче цього рівня.

«Наші медики, які майже пів року мужньо тримають свій медичний фронт, мають бути забезпечені гідною заробітною платою. МОЗ докладає максимум зусиль, аби кожна лікарня в кожному регіоні, навіть на тимчасово окупованих територіях, щомісяця мала кошти, необхідні для виплат базової зарплати працівникам. Також ми запровадили пакет дофінансування для медичних закладів, які не спроможні власним коштом виплачувати гідну заробітну плату медикам», - розповів заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

Цього року найвищі середні зарплати лікаря зафіксовані у Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях – понад 26 тис. грн.

Лідерами за рівнем оплати праці середніх медпрацівників стала Полтавщина, Донеччина, Миколаївщина та місто Київ. У цих регіонах середня зарплата медичних сестер коливається у межах 16-18 тис. грн.

«Заступник міністра охорони здоров'я нагадав, що забезпечення медиків гідною заробітною платою має залишатися пріоритетом №1 для керівника кожного медичного закладу. А формальне переведення на пів ставки медиків, які фактично працюють повний робочий день, з метою економії коштів – неприпустиме», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 12 січня 2022 року затвердили постанову Кабміну, відповідно до якої мінімальна зарплата лікарів державних та комунальних медзакладів повинна бути не менш ніж 20 тис. грн, медсестер – не менш ніж 13,5 тис. грн. Заступниця мера Житомира Марія Місюрова наприкінці січня розповідала, що при виплаті зарплати буде диференційований підхід до кожного лікаря, до кожної медичної сестри, і по відпрацьованому часу, і по результативності роботи.

Як повідомляв Житомир.info, 18 червня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ, яким зобов’язав Кабінет міністрів опрацювати під час підготовки проєкту закону про Державний бюджет України на 2022 рік питання щодо підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів до розміру не менше ніж 20 тис. грн на місяць, для середнього медичного персоналу — не менше ніж 13 тис. 500 грн. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що в 2022 році середня зарплата лікаря перевищить 22,5 тисячі гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ зарплата лікар медсестра  
Матеріали по темі