Новини компаній

Як виявити дрон та протидіяти йому? 10 сучасних технологій

15 August 2022, 16:07

З повномасштабним вторгненням росії в Україну серед українців набула популярності не лише купівля дронів для військових, а й визначення та закупівля засобів захисту від ворожих квадрокоптерів. Так, технології протидії квадрокоптерам поділяються на дві категорії — засоби їх виявлення та безпосереднє знешкодження. Фахівці магазину охоронних систем безпеки Bezpeka.club розповідають, яка техніка для боротьби з дронами існує та на що вона здатна.

Як відстежити БПЛА

Пристрої для відстеження дронів поділяються на пасивні, які можуть лише спостерігати та прослуховувати, та на активні, які спрямовують сигнал та аналізують отриману інформацію. Такі пристрої можуть бути оснащені й додатковим функціоналом, зокрема детекцією, пошуком, стеженням, класифікацією, розпізнаванням, сповіщенням.

Знайти всі ці функції в одному пристрої — не завжди можливо. Наприклад, детекція здатна розпізнавати дрони, цього зазвичай недостатньо, адже техніка лише з такою функцією може помилково порахувати за дрон птаха. І тут вже знадобиться вбудована функція класифікації, яке ідентифікує саме БПЛА серед птахів, поїздів, машин, гелікоптерів та літаків.

Функція ідентифікації допоможе розпізнати конкретну модель квадрокоптера і навіть його цифровий відбиток (наприклад, MAC-адресу). Головні пристрої для відстеження дронів поділяють на акустичні (мікрофони) та оптичні (камери) датчики, радіочастотні аналізатори та радари.

Як подолати дрон

Своєю чергою, заходи нейтралізації безпілотників поділяють на їх знешкодження, фізичну ліквідацію та взяття під керування. Законодавство багатьох країн часто забороняє такі дії навіть попри доступ до відповідних технологій, проте воно ж іноді робить виняток для правоохоронців та військових. Серед здатних на протидію дронам технологій є:

  • подавлювачі радіочастот;
  • GPS-спуфери;
  • мікрохвильові пристрої високої потужності;
  • високоенергетичні лазери.

Також з дронами можна боротися за допомогою зброї, сітки та хижих птахів — наприклад, орлів, котрих спеціально тренують для знешкодження квадрокоптера. Однак такий спосіб є дорогим та енерговитратним. А дізнатися про дешевші та простіші технології протидії БПЛА більше, обрати глушилку дрона чи навпаки — купити квадрокоптер, ви можете на Bezpeka.club, спеціалісти котрого чудово знаються на такій техніці і без проблем підкажуть та допоможуть обрати ваш індивідуальний варіант.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дрон  
Матеріали по темі