Влада

Народні депутати в першому читанні схвалили законопроєкт про заборону салютів та феєрверків

16 August 2022, 16:11

Верховна рада на пленарному засіданні 16 серпня ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення контролю за використанням феєрверків і петард та проведенням будь-яких заходів із використанням піротехнічних виробів.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Звукові та світлові ефекти від використання піротехніки наносять шкоду психологічному здоров’ю населення у воєнний час через їх подібність до звуків вибухів, особливо враховуючи частоту повітряних тривог на території країни та ймовірність ракетних обстрілів міст. Актуальними будуть контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник в результаті переживання обстрілів під час воєнних дій. Проте незважаючи на воєнний стан та напругу в суспільстві деякі громадяни продовжують використовувати піротехніку навіть у найбільш постраждалих від збройної агресії росії містах», - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, який був зареєстрований у Верховній раді ще 6 червня 2022 року.

Розробники також наголошують на небезпеці використання піротехнічних виробів для тварин.

«Стрес, панічна атака, зупинка серця і загибель – так можуть відреагувати тварини на звуки піротехнічних виробів. За спостереженнями волонтерів і ветеринарів, саме в період різдвяно-новорічних свят збільшується кількість домашніх тварин, які тікають і губляться внаслідок стресу, спричиненого активним використанням феєрверків. Дикі тварини також зазнають стресу та масово гинуть від таких розваг, зокрема масовий мор птахів від феєрверків зафіксовано у м. Дубно Рівненської області під час новорічних свят у 2021 році. Крім того, нерідким явищем є випадки каліцтва та заподіяння смерті тваринам із використанням піротехніки», - зазначається у пояснювальній записці.

На сайті Верховної ради зазначається, що за прийняття «за основу» проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів проголосували 250 народних депутатів, проти – 0, утримались – 32, не голосували – 66.

У законопроєкті пропонується заборонити використання будь-яких феєрверків, зокрема салютів і петард, та проведення будь-яких заходів із використанням піротехнічних виробів та вибухових речовин (окрім сценічних піротехнічних виробів Т1 та Т2, феєрверків класу F1, що мають дуже низький рівень небезпеки і незначний рівень шуму, який не перевищує 60 дБ, а також у випадках використання піротехнічних виробів Збройними Силами, Національною поліцією та аварійно-рятувальними службами відповідно до законодавства України

Зауважимо, що до феєрверків класу F1 відносяться бенгальські вогні, хлопавки, феєрверки в торт тощо. Для прикладу феєрверк «Вогняний дракон», який зараз можна купити онлайн на одному з сайтів, має клас небезпеки F3.

Нижче – зміни, які пропонується внести до ст.24 закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»:

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирі ще у 2014 році заборонили використовувати піротехнічні засоби «до моменту завершення антитерористичної операції». В грудні 2021 року мер Житомира пояснював, що ця заборона діє, однак за порушення житомирян ніхто не зможе покарати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР салют феєрверк законопроєкт піротехніка 
Матеріали по темі