Здоров'я

​Переломи і вивихи: чому наслідки можуть бути серйознішими, ніж самі травми. Бліцінтерв’ю з травматологом житомирського центру «Відновлення»

18 August 2022, 12:59

Напевно, мало кому вдавалося повністю уникнути травм. Перелом внаслідок падіння з велосипеда у дитинстві, розтягнення зв'язок, коли посковзнувся на помитій підлозі, чи вивих після невдалого «приземлення» під час ожеледиці – на жаль, небезпека отримати механічну травму чатує на нас у будь-якому віці й за різних обставин. Розтягнення й розриви зв'язок, вивихи, переломи вимагають швидкого реагування і здатні надовго вивести людину з «робочого стану». Однак чому іноді наслідки травми можуть бути небезпечнішими ніж, власне, сама травма? Про це у бліцінтерв’ю розповідає ортопед-травматолог житомирського Медичного центру «Відновлення» Олександр Степанов.

Розкажіть, будь ласка, чи існує певна «схильність» до переломів та вивихів? Адже деякі люди «примудряються» майже «регулярно» отримувати травми рук та ніг.

Дійсно, існують фактори, які можуть обумовлювати «схильність» до переломів, вивихів та розтягнень, навіть існує поняття «звичний вивих». Причинами можуть бути нераціональне харчування, дефіцит Кальцію в організмі, патології паращитоподібних залоз, хронічні захворювання сполучної тканини. До слова, для різного віку характерні «свої» переломи. Так, діти частіше ламають руки, а люди похилого віку – шийку стегна.

Якщо травма незначна, чи обов’язково звертатися за медичною допомогою?

Тут знову скажу про «вікові особливості» травмування. Так, кожна людина в своєму житті хоча б раз, або і не раз, падала на вулиці чи будь-де. І частіше це відбувається в дитинстві. Дитина біжить, падає, збиває колінця, але через досить короткий час навіть і не згадає про те, що впала. І протилежний випадок: падає літня людина – ймовірність отримати вивих чи перелом значно вища, а процес відновлення набагато довший. Звичайно, я можу погодитися, що все залежить від стану кісткової тканини, різновиду травми. Власне, так воно і є. Однак нехтувати візитом до лікаря все ж таки не варто, скільки б років вам не було. Особливо, якщо існує підозра на перелом, вивих чи розтягнення зв’язок. Річ у тім, що небезпека травм – в їх наслідках, у, власне, віддалених наслідках. Про це мало хто задумається.

Про які саме наслідки йдеться?

Відповідаючи на запитання, знову повернуся до вікових особливостей організму. Як я вже казав, у дитячому та підлітковому віці всі процеси регенерації в тканинах протікають значно швидше, ніж в подальші роки життя, тому і травми в юності переважно зводяться до забоїв, саден та минаються без наслідків. У більш старшому віці наслідки від травм можуть бути небезпечнішими, ніж самі травми. В медицині існують такі поняття як посттравматичні артрити, тендиніти, синовіти, нейропатії, артрози. Це захворювання, пов’язані з запальними процесами в різних тканинах. Виражаються у появі набряку, почервонінні шкіри, болю, який швидко наростає, зменшенні тонусу м’язів кінцівки, зниженні чутливості і навіть втраті функціональності.

Приблизно через який період після отримання травми про себе нагадують ті самі наслідки і як їх уникнути?

Перші симптоми можуть виникати через 1-3 тижні з моменту травми. Спочатку людина періодично відчуває дискомфорт, потім біль стає частішим та сильнішим. При ігноруванні цих дзвіночків виникають постійні болі, ще більш інтенсивні, з’являється обмеження рухів у суглобах. Якщо на ці стани не зважати й надалі, розвиваються захворювання, названі вище.

Нині триває літо – час активного відпочинку на природі, занять спортом. На превеликий жаль, під час активностей також є небезпека отримання вивихів, розтягнень, переломів. Моя порада проста – будьте обачні! Перед тим як почнете плавати, грати у пляжні ігри, тренуватись підготуйте свої зв’язки до навантаження. Декілька легких вправ, стрейчинг для підготовки зв’язок протягом лічених хвилин, «застрахує» вас від лікування протягом декількох тижнів. А як тільки відчули перші дзвіночки після будь-якої травми, шукайте кваліфікованого лікаря, аби уникнути складних наслідків.

МЦ «Відновлення» має все для того, аби повернути радість повноцінного життя.

Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

Як допомогти собі самому при болю у спині та коли потрібно бігти до лікаря – про це у бліцінтерв’ю з вертебрологом житомирського центру «Відновлення»

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Відновлення медична клініка перелом  
Матеріали по темі