Економіка

З якого числа торговці повинні забезпечити безумовну можливість безготівкових розрахунків. Постанова Кабміну

19 August 2022, 11:09

З 17 серпня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету міністрів «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)».

Встановлено, що торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків:

з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб;

з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;

з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб;

з 1 січня 2026 р. - торговці - фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Ці вимоги не поширюються на торговців, які провадять господарську діяльність на територіях територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), перелік яких затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та протягом трьох місяців після припинення проведення воєнних (бойових) дій на таких територіях та/або деокупації, звільнення від оточення (блокування) цих територій.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року використання касових апаратів стало обов'язковим для частини підприємців, які проводять розрахункові операції: встановити касові апарати мали ФОПи 2-ї та 3-ї груп незалежно від обсягу їхнього доходу.

Як повідомляв Житомир.info, в жовтні 2019 року житомирські підприємці виступали проти введення касових апаратів і просили президента заветувати закон № 1053-1 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та долучалися до всеукраїнської акції протесту. Водночас голова Державної податкової служби Сергій Верланов переконував, що набуття чинності законопроєктів №1073 та № 1053 значно зменшить рівень тінізації економіки. 1 грудня 2020 року Верховна рада проголосувала за закон, який на рік відтермінував введення касових апаратів для ФОП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ касовий апарат підприємець торгівля термінал безготівковий розрахунок 
Матеріали по темі