Влада

Івано-Франківська фірма відремонтує зруйнований окупантами міст у Малині за 105 мільйонів, дешевшу пропозицію замовник відхилив

25 August 2022, 13:32

Після того як уряд у липні розпорядився повернути більшість закупівель на відкриті торги – далеко не всі протрактували це як обовя’зок. Облдержадміністрації з президентсько-урядової вертикалі у більшості своїй продовжили дорожні закупівлі по так званій «спрощеній процедурі». Це коли на все про все дається тиждень, і у учасників взагалі немає можливості оскаржити дискримінаційне рішення замовника. Ніяких скарг в АМКУ заради швидкості замовлення. Так вирішила зробити і Житомирська облдержадміністрація з мостом через річку Ірша у м. Малин (на автомобільній дорозі О061219 Народичі – Малин через Базар, км 67+015).

Про це 25 серпня пише сайт «Наші гроші».

Міст вже давно стомився та ще до вторгнення вимагав ремонту через аварійний стан. Наприкінці 2021 року його планували відремонтувати в рамках «Великого будівництва» за 65 мільйонів гривень. Але напад Росії зруйнував всі плани. І до ремонту повернулись коли лінія фронту стабілізувалась подалі від Житомирщини. У серпні оголосили спрощену закупівлю вже за нові гроші – 105 мільйонів гривень.

Звісно, що довоєнний кошторис вже неактуальний через здорожчання всього. Але чи настільки, щоб підіймати ціну аж на 60%? Ось невеличке порівняння цін на будматеріали у Житомирській області тоді і зараз:


Так, можливо, за пів року міст зруйнувався ще більше і обсяги робіт відповідно збільшились. Але як зараз ми побачимо, у кошторисі все-таки було багато маржі, яку можна було б зекономити для бюджету.

Місцева компанія ПП «Автомагістраль», що десятиріччями ремонтує дороги на Житомирщині та сусідній Київщині, запропонувала замовнику відремонтувати міст за 100 мільйонів, запропонувавши знижку 5% від очікуваної вартості.

Однак замовник знайшов привід для придирок і відхилив цю щедру пропозицію. Наприклад фірма у тендерній пропозиції вказала посаду одного з рядових робітників не так, як було написано у наказі про прийом на роботу. Або марка пересувної електростанції не відповідала інвентарній картці типової форми… Це добре відомі учасникам дорожнього ринку придирки, які зазвичай можна було оскаржити в Антимонопольному комітеті.

Але не зараз. Спрощена закупівля передбачає повну ̶с̶в̶а̶в̶о̶л̶ю дискрецію замовника. У цій закупівлі вона була видна не тільки на тому, що «Автомагістраль» не мала права арбітраж.

Ще на старті закупівлі одна з фірм попросила замовника оприлюднити у «Прозорро» інвесторський кошторис з нульовими цінами у форматі imd, щоб будівельники могли його заповнити в комп’ютері для точного і швидкого формування тендерної пропозиції:

«Строки підготовки пропозиції спрощених торгів дуже незначні для підготовки такого розрахунку з наявною інформацією, що істотно зменшує кількість учасників, які зможуть подати пропозицію. Просимо Вас врахувати, що умови війни у нашій країні вплинули на усі компанії, як замовників, так і виконавців робіт. Ми розуміємо, що для Вас є важливим провести закупівлю у максимально стислі строки, але просимо учасникам також надати можливість виконати Ваші вимоги. А тому просимо долучити нульовий кошторис до тендерної документації».

На що замовник відповів ̶ ̶”̶В̶а̶ш̶і̶ ̶п̶р̶о̶б̶л̶е̶м̶и̶,̶ ̶н̶е̶ ̶г̶р̶е̶б̶е̶ ̶н̶і̶ ̶г̶р̶а̶м̶а̶”̶:

«Законом не встановлено вимоги стосовно формату документів, які замовник оприлюднює в електронній системі закупівель».

Тобто, закон не змушує чиновників діяти для полегшення життя учасникам, які здатні прийти на торги і обвалити ціну, тим самим зменшивши маржу. А бізнесу закон не дозволяє скаржитись на таке рішення чиновників. Зручно.

Бенефіціаром такого розкладу став один з фаворитів «Великого будівництва» – фірма «ПБС» Олександра Шевченка. Це депутат Івано-Франківської облради з “За майбутнє” та колишній директор курортного «Буковелю», у якому під час війни помітили Ігоря Коломойського.

«ПБС» запропонувало виконати роботи лише на 0,2% дешевше очікуваної вартості, з суто символічною знижкою 230 тисяч гривень. А значить економія державному бюджету складе не 5 мільйонів, як пропонувало ПП «Автомагістраль», а на 4,8 млн грн менше. Що при певному погляді на ситуацію можна було б класифікувати як нанесення збитків у особливо крупних розмірах. Але як ми вже відмічали – все відбувається в рамках закону.

Чесна конкуренція і економія державних коштів? Не на часі. Закон дозволяє тендеритись без цих вибриків. А урядова постанова про повернення відкритих закупівель – досить обтічна для того, що би не змушувати шляховиків зменшувати маржу на конкурентних торгах.

Як повідомляв Житомир.info, 4 серпня 2022 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА оголосив закупівлю на капітальний ремонт мосту через річку Ірша у Малині. Очікувана вартість робіт склала 105,1 млн грн. Участь у закупівлі взяло дві фірми: ПП «Автомагістраль» з ціновою пропозицією у 99,9 млн грн та ТОВ «ПБС» з ціновою пропозицією у 104,9 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міст закупівля ремонт Малин Автомагістраль ПБС ОВА 
Матеріали по темі