Фоторепортаж

У Житомирі кілька сотень людей зібралося на військовому кладовищі, аби вшанувати пам'ять захисників України. Фоторепортаж

29 August 2022, 12:12

Четвертий рік поспіль вся Україна відзначає День пам’яті захисників України. Не зважаючи на те, що цей день припав на робочий понеділок, у Житомирі більше трьох сотень людей з квітами прийшли на військове кладовище віддати шану захисникам України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Мітинг-реквієм пройшов за участю рідних та близьких загиблих захисників України, містян, військових, волонтерів, духовенства, керівництва міста й області. Люди молилися за кожного загиблого в цій війні та віддали шану захисникам, похованим на житомирському кладовищі.

Довідково: Цей день встановлений Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621/2019 «Про День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України».

Вшановуються військовослужбовці і учасники добровольчих формувань, які загинули, відстоюючи незалежність України.

Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково. Саме в цей день у 2014 році, в ході російсько-української війни та Іловайської операції відбувся потужний прорив української групи військ з російського оточення, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже доспіли. Саме тому «сонях» є символом Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Сонях пам'яті – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України. З чорним, як українська земля, зернятком, що обов'язково проросте, бо українці і далі будуть відроджуватися, скільки б не намагалися їх знищити.

Нагадаємо, 29 серпня 2019 року вшановували загиблих воїнів і близько 500 житомирян долучилися до забігу пам’яті Героїв України. 29 серпня 2020 року на Смолянському кладовищі вшановували пам’ять загиблих військових, а забіг через карантинні обмеження не проводили. У 2021 році 28 серпня з нагоди Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави, більше сотні учасників долучилися до забігу під назвою «Шаную воїнів, біжу за героїв України». Про це – у фоторепортажі та відеосюжеті.

Як повідомляв Житомир.info, в 2019 році в Україні вперше відзначали День пам'яті військовослужбовців, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України: указ про День пам`яті захисників 28 серпня підписав президент Володимир Зеленський.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: День пам’яті війна військове кладовище  
Матеріали по темі