Новини компаній

Як створити свій сайт самостійно

3 September 2022, 13:41

як створити свій сайт самостійно

Зазвичай створення сайту замовляють веб-студіям, але якщо сторінка потрібна вже, а грошей ще немає, цілком можна розробити її самостійно. До певних рівнів складності цим може займатися і непрофесіонал. Існує доволі багато готових рішень, які полегшують роботу.

Серед того, що потрібно для створення сайту:

  • хостинг;
  • доменне ім’я;
  • власне сайт з конструктора або на одному з популярних рушіїв з використанням готових тем та плагінів.

Замовляємо домен та хостинг

Зазвичай домен та хостинг цілком можна замовити пакетом у одного й того самого провайдера. Існують зручні пропозиції, що включають абсолютно все необхідне для швидкого старту:

  • віртуальний хостинг;
  • доменне ім’я;
  • часто ще й сертифікат безпеки SSL, який захистить відвідувачів вашого сайту від фішингу та шахраїв.

Для більшості проектів початківців цілком досить віртуального хостингу. Це – спосіб розміщення сайту, який передбачає виділення акаунту, наповнення якого повністю на смак власника, але обслуговування лягає на хостера. Віртуальні хостинги ділять ресурси великого сервера, користуючись певним відсотком потужності процесора, пам’яті, спільною операційною системою. Це дозволяє відносно мало платити за використання хостингу, оскільки ресурси потужного комп’ютера діляться відповідно до викуплених тарифних пакетів, які можуть бути дуже невеликими.

Якщо ви тільки замислились над тим, як створити власний сайт, навряд обслуговування сервера буде для вас знайомою темою. Отже віртуальний сервер, який не треба адмініструвати, може стати для вас полегшенням.

Обирати доменне ім’я варто, виходячи з таких критеріїв:

  • воно має легко запам’ятовуватись. Бажано, щоб ім’я і доменна зона складали коротке поєднання, асоціювалися з вашим бізнесом чи уже розкрученою назвою;
  • воно не має містити цифр, знаків, букв в іншій мовній розкладці чи іншому регістрі. Варто уникати всього, що ускладнює швидкий набір в адресному рядку.

З цих правил є один виняток – якщо упізнавана назва бізнесу містить цифри або якісь додаткові знаки, то вони допустимі і в доменному імені.

Тепер розглянемо, як створити сайт безкоштовно.

Створення сайту

На найпростішому рівні сайти створюються двома способами – з конструктора або на рушії за допомогою готових тем. Перше рішення – для тих, у кого мало часу та ресурсів, а проект дуже простий. Що він складніший, то більш варто взятися до повноцінного майданчика на рушії. Пред тим, як створити сайт, варто зважити переваги на недоліки обох варіантів.

Конструктор

Конструктори сайтів являють собою інтуїтивно зрозумілий інтерфейс, за допомогою якого можна кастомізувати готові рішення під свої задачі. Елементи готового сайту і готові дизайнерські шаблони комбінують просто мишкою – перетягуванням по екрану та кліками.

Переваги конструкторів:

  • можна завершити створення сайту за кілька годин;
  • в пакетах, як правило, є рішення для найрозповсюдженіших видів сторінок – лендингів, візиток, простих крамниць;
  • у сайту буде професійний і дуже красивий дизайн – як правило, в конструкторах їх багато;
  • не потрібно мати жодних спеціальних знань.

Натомість у конструкторів є кілька недоліків, які можуть стати важливими, коли проект розвиватиметься:

  • функціонал суворо обмежений. У вас не буде доступу до коду, тільки те, що входить в комплект конструктора;
  • якщо сайту доведеться переїхати, то не факт, що вдасться перевезти зроблене на конструкторі. Далеко не всі надають доступ до потрібних файлів;
  • якщо у вас велика крамниця з великою кількістю товарів, то їх може бути незручно завантажувати по одному. Функції масового завантаження товарів в конструкторах немає.

Отже, конструктор дозволяє безкоштовно і дуже швидко створити сайт, але може стати на заваді подальшому розвитку.

Рушій

Рушій або CMS (система управління контентом) дає можливість повноцінно керувати сайтом – розробляти, наповнювати, працювати у візуальній майстерні і з кодом. Варто обрати розповсюджений рушій з відкритим кодом, і це дозволить використовувати для сайту готові розширення, плагіни та теми, безкоштовні та платні. До того ж, якщо бюджет проекту виросте, і ви зможете найняти розробника, йому буде легко розібратись з сайтом: спеціалістів з відомих рушіїв багато.

Приклади найпопулярніших рушіїв:

  • OpenCart для крамниць. Це – CMS з відкритим кодом, і також довкола неї є ком’юніті, отже можна знайти відповіді на питання, що виникли під час розробки. В комплекті є все, що потрібно для створення крамниці, завантаження товарів, прив’язування кошика, платіжних інструментів і просунутого SEO;
  • WordPress для блогів, форумів, порталів. Крім того, у цієї CMS є розширення WooCommerce, щоб створювати інтернет-крамниці. Цей рушій – теж з відкритим кодом, крім того, в ньому є багато зручних плагінів і готових тем, завдяки яким можна додати на сайт функціоналу, не звертаючись в редактор коду.

В будь-якому випадку, щоб самостійно опанувати CMS, потрібно більше часу, ніж для того, щоб користуватися конструктором. Але зробити простий сайт самостійно цілком реально, якщо витратити кілька днів.

Натомість рушії пропонують більше можливостей, ніж конструктор. Вони перспективніші в плані розвитку, дають свободу. Сайти, розроблені на сучасних CMS, легко переносяться з хостингу на хостинг.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі