Події

До суду передали справу керівника житомирського БФ та його спільника, яких обвинувачують у продажу військової «гуманітарки»

12 September 2022, 18:03

У Житомирі до суду скеровано справу керівника благодійної організації та його спільника, яких обвинувачують у продажу військового спорядження з гуманітарки.

Про це 12 вересня повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Прокурори Житомирської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівника благодійної організації та місцевого жителя за фактом продажу товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану (ч. 3 ст. ст. 201-2 КК України). Керівнику благодійної організації інкримінується ще й сприяння у незаконному переправленні особи через державний кордон України, шляхом надання засобів та усунення перешкод, учиненому з корисливих мотивів, службовою особою з використанням службового становища та складання і видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 366 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Під час досудового слідства встановлено, що протиправною діяльністю «благодійник» займався зі своїм спільником – 21-річним житомирянином.

«Ділки, діючи як волонтери, мали б безоплатно передавати українським військовим та учасникам територіальної оборони товари гуманітарної допомоги. Однак, отримуючи за кордоном та в Україні безкоштовно від громадян і організацій балістичні шоломи, наколінники, портативні зарядні пристрої, тактичні рукавиці, кровоспинні турнікети тощо, продавали військове спорядження та отримували прибуток. Правоохоронцями задокументовано неодноразовий продаж обвинуваченими військового спорядження з гуманітарки на загальну суму понад 900 тис. грн. Частину нереалізованих товарів – квадрокоптер, тактичні рюкзаки та інше виявлено і вилучено під час обшуку у складському приміщенні», - інформує прокуратура.

Пресслужба поліції області інформує, що після встановлення обставин протиправних діянь і за результатами необхідних слідчих заходів обом фігурантам було оголошено про підозри у кримінальних діяннях, днями правоохоронці завершили їх досудове розслідування.

«У ході кримінального провадження слідчі провели низку необхідних процесуальних заходів. Серед іншого зібрали докази причетності до сталої схеми з чималими прибутками 21-річного спільника затриманого «благодійника». Як було встановлено слідством, лише за період у кілька тижнів червня фігуранти зуміли продати зацікавленим особам мілітарні товари, отримані як гуманітарну допомогу і в країні, і з-за кордону, виручивши майже мільйон гривень особистого прибутку. У подальшому під час досудового розслідування слідчі поліції та оперативники УСБУ в області викрили молодика у ще одному «благодійному» діянні. Як з’ясувалось, на початку червня голова фонду, знаючи про бажання 36-річного житомирянина будь-що залишити межі України, допоміг йому у реалізації намірів за винагороду у 1000 доларів США.Для цього чоловіка було включено до списку водіїв благодійної організації, які вирушили за гуманітарною допомогою за кордон.

Обидва «благодійника» обвинувачуються у продажі товарів (предметів) гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку, вчиненому у значному розмірі за попередньою змовою групою осіб під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). За це чинне законодавство передбачає покарання у вигляді ув’язнення на строк до 7 років.

23-річний засновник організації також відповідатиме за сприяння в оплатному незаконному переправленні особи через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України) та складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч. 1 ст. 366 КК України). Відтак за сукупністю протиправних діянь обвинуваченому може загрожувати від 7 до 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, 30 червня суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту 23-річному засновнику благодійного фонду Артуру Волинцю, якого підозрюють в продажу отриманого безоплатно військового спорядження та амуніції та проводять досудове розслідування за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги). 14 липня Артуру Волинцю оголосили ще одну підозру – за ч. 3 ст. 332 КК України (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України): з’ясувалось, на початку червня голова фонду, знаючи про бажання 36-річного житомирянина будь-що залишити межі України, допоміг йому у реалізації намірів за винагороду у 1000 доларів, включивши чоловіка до списку водіїв благодійної організації, які вирушили за гуманітарною допомогою за кордон.

Апеляційний суд під час засідання 15 липня вирішив не змінювати запобіжний захід Артуру Волинцю.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 28 червня 2022 року обласні підрозділи поліції, СБУ та прокуратури оприлюднили інформацію про затримання голови благодійного фонду після продажу ним засобів індивідуального захисту для військових вартістю близько 236 тис. грн, загалом же сума «замовлення» для продажу становила майже пів мільйона гривень. Затриманим виявився голова БФ «Роби добро, даруй надію» Артур Волинець і після оприлюднення інформації про затримання почали з’являтися дописи від знайомих, які не вірять в недоброчесність волонтера та обурюються діями правоохоронців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура волонтер Волинець суд гуманітарна допомога поліція  
Матеріали по темі