Економіка

Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2023 рік: майже половина всіх видатків – на безпеку і оборону України

14 September 2022, 10:23

У Державному бюджеті на 2023 рік є один головний пріоритет – оборона та безпека нашої країни.

На цьому наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 13 вересня, де затвердили відповідний проект бюджету – інформує пресслужба Кабміну.

«Бюджет 2023 року – це бюджет для перемоги. Вже зараз ми чесно говоримо суспільству, що рік буде непростим. Війна – це дорого. Дуже дорого. Тому головне завдання – максимально ефективно використовувати кошти, які у нас є», - зазначив Денис Шмигаль.

Як повідомив глава Уряду, понад 1,1 трлн грн або майже 50% всіх видатків, згідно із затвердженим проектом держбюджету, буде спрямовано для сектору безпеки й оборони.

«Це зарплати військових, забезпечення армії, ремонти й закупівлі техніки та зброї і ще багато інших важливих для оборони речей. Якщо порівняти з бюджетом, який ми подавали на 2022 рік, то зростання видатків на безпеку й оборону буде більш ніж у 4 рази», - зауважив прем’єр-міністр.

Ще одним важливим напрямком бюджету буде фінансування соціальних програм. За словами очільника Уряду, 35% видатків складатимуть пенсії, субсидії, допомога малозабезпеченим родинам, виплати внутрішньо переміщеним особам, витрати на медицину й освіту.

«Це більше 800 млрд грн. Важливо, що Уряд буде збільшувати допомогу адресно саме тим, хто цього найбільше потребує, зокрема ми передбачаємо збільшення фінансування Пенсійного фонду з бюджету на більш ніж 30 млрд гривень», - відзначив Денис Шмигаль.

Також Прем’єр-міністр підкреслив, що будуть скорочуватися всі інші видатки, зокрема, на органи державної влади.

«Ми зменшуємо кількість чиновників, урізаємо зарплати та премії. За винятком силових структур, видатки на утримання органів державної влади буде скорочено на 11,6 млрд гривень, порівняно з 2022 роком», - сказав Денис Шмигаль

Крім того, в рамках кошторису на 2023 рік буде створено бюджетний Фонд ліквідації наслідків збройної агресії у розмірі не менше 19 млрд грн. За словами прем’єр-міністра, там планується акумулювати конфісковані кошти росії та росіян, а також міжнародну допомогу на швидке відновлення. Також передбачено додаткову дотацію на компенсацію витрат для місцевих бюджетів у зв’язку з війною у розмірі 24 млрд грн.

В Міністерстві фінансів повідомили основні цифри бюджету України на 2023 рік: загальна сума доходів держбюджету прогнозується у 1 279,1 млрд грн (загальний фонд – 1146,6 млрд грн; спеціальний – 132,5 млрд грн); видатки та надання кредитів плануються в обсязі 2 573,4 млрд грн (загальний фонд – 2 268,5 млрд грн, спеціальний – 304,9 млрд гривень).

Проект Державного бюджету України на 2023 рік передбачає, зокрема, спрямування ресурсів на такі пріоритетні напрями:

національна безпека та оборона – 1 141,1 млрд грн або 17,8% ВВП;

охорона здоров’я – 175,7 млрд грн;

освіта – 155 млрд грн;

пенсійне забезпечення та соціальний захист – 835 млрд грн;

підтримка ветеранів війни – 6,8 млрд грн;

Резервний фонд – 17,4 млрд грн;

Фонд ліквідації наслідків збройної агресії – 19 млрд грн;

Фонд розвитку підприємництва – 16 млрд грн;

Надання грантів бізнесу – 1,37 млрд грн.

Дефіцит бюджету передбачено на рівні 20% ВВП, перекриття якого заплановано за рахунок державних запозичень в обсязі 1 686,8 млрд грн (загальний фонд – 1 516,8 млрд грн, спеціальний фонд – 170,0 млрд грн) з них для погашення державного боргу – 415,0 млрд гривень.

«Незважаючи на складні умови воєнного стану, в проекті бюджету збережено рівень соціальних стандартів: мінімальна заробітна плата з 01 січня 2023 року становитиме 6700 грн на місяць, прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць – 2589 гривень», - наголошують в Мінфіні.

Нагадаємо, від платників податків Житомирської області за січень-серпень 2022 року до зведеного бюджету надійшло 11,4 млрд грн, а це на 39,6% більше, ніж за відповідний період 2021 року, Зокрема, до місцевих бюджетів за вказаний період сплачено 7 млрд грн – на 50% більше, аніж за цей період торік.

Як повідомляв Житомир.info, керівники президентської партії «Слуга народу» в наприкінці минулого року розповідали, що державний бюджет на 2022 рік – це бюджет про людей, їхнє соціальне забезпечення, освіту, здоров’я, якісну інфраструктуру.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: держбюджет КМУ Шмигаль бюджет оборона видатки 
Матеріали по темі