Здоров'я

У житомирському ЦПМСД розповіли про рівень захворюваності на COVID-19, бустерну дозу і щеплення від грипу

14 September 2022, 16:58

Восени рівень захворюваності на коронавірус в Україні стрімко зростає, і на це впливає низка факторів, з-поміж яких чи не на першому місці фахівці називають нехтування правилами гігієни та масковим режимом.

«Підвищенню захворюваності сприяє те, що люди забули, що таке масковий режим. Якщо вони відчувають ознаки інфекції, не дотримуються лікування, повідомлення лікаря, не дотримуються методу самоізоляції, що може зменшити розповсюдженість і захворюваність інших людей, які будуть спілкуватися з цією людиною», – говорить заступниця медичного директора КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Галина Перчик.


За два тижні вересня у Житомирі лише в «Центрі первинної медико-санітарної допомоги» зробили 70 ПЛР-тестів, з яких 17 показали позитивний результат. Якщо ж брати загальну статистику по амбулаторіях міста, то від початку календарної осені 1690 людей пройшли експрес-тестування, з яких 621 результат – COVID-позитивний.

«По кількості ПЛР-досліджень і по кількості швидких тестів, які були виконані нашим центром, то захворюваність піднялась. Зокрема, на COVID-19 – на 60%, порівняно з серпнем», – каже Галина Перчик.

Найбільш вразливими до коронавірусу лишаються люди старшого віку та люди з хронічними хворобами.

«Переважають більш складні форми, які можуть призвести до розвитку ускладнень. Йдеться про людей, старших 60 років, і які мають у своєму анамнезі хронічні, супутні захворювання», – додає заступниця медичного директора ЦПМСД.

Не оминає ковід і дітей, у більшості з яких хвороба протікає без ускладнень.

«Більш легкі форми інфекції. Є діти, по своєму індивідуальному і анатомофізичному складі не мають хронізації захворювань. У них захворювання протікає більш легко. Навіть якщо є симптоми COVID-19, то вони контрольовані, і якщо батьки використовують усі рекомендації, то пробігає все без ускладнень», – пояснює Галина Перчик.

На зараз «Центр первинної медико-санітарної допомоги» забезпечений вакциною CoronaVac і найближчим часом очікує на поставку Pfizer, яка рекомендована для ревакцинації. На запитання, чи варто вводити бустерну дозу, якщо пропустили відведений інтервал часу після первинної вакцинації, лікарі ствердно відповідають: «Так, варто. Краще провакцинуватись. Вакцина сама по собі не запобігає захворюванню, ви можете захворіти. Але вона запобігає тому, що буде більш важкий перебіг хвороби і можливість розвитку усіляких ускладнень».

Разом із ковід не варто забувати й про спалахи інших інфекційних хвороб, зменшити негативний вплив яких теж можна завдяки вакцинації.

«Щодо вакцинації проти грипу. Так, зараз підвищується рівень захворюваності й на грип. Вакцинуватися варто. Таким чином запобігаємо розвитку ускладнень. На ринку України поки що немає вакцини, вона буде ближче до жовтня-листопада. Це не протипоказання: поєднувати вакцинацію ковід і від грипу можна», – зазначає заступниця медичного директора ЦПМСД Галина Перчик.

Насамкінець заступниця медичного директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги» радить, як вберегти від хвороби себе та не наражати на небезпеку оточуючих.

«Дотримуватись самоізоляції, якщо людина захворіла. Повідомляти лікаря і перебувати з ним на постійному зв’язку задля корекції лікування. Не забуваємо про обробку рук, дотримуємось дистанції з людьми і не забуваємо носити маски», – нагадує Галина Перчик.

Як повідомляв Житомир.info, упродовж тижня з 5 по 11 вересня 2022 року в Житомирській області зареєстрували 1295 випадків захворювання на коронавірус – майже на 60% більше, ніж за попередній тиждень. 11% хворих знаходяться на стаціонарному лікуванні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 грип вакцинація вакцина щеплення ЦПМСД  
Матеріали по темі