Економіка

В бюджеті Житомира значно скоротилися надходження від бізнесу, про фінансовий документ на 2023 рік говорити зарано

15 September 2022, 10:52

Цього року в бюджеті Житомирської міської територіальної громади значно скоротилися надходження від бізнесу, але зросли доходи від ПДФО з виплат військовим.

Про це 15 вересня після засідання міськвиконкому в коментарі Житомир.info сказав мер Житомира Сергій Сухомлин.

«Надходження від бізнесу до бюджету міської громади значно скоротилися. З іншого боку – зросли доходи бюджету від ПДФО, який сплачують військові частини, але великі кошти з цих сплачених податків ми повертаємо у вигляді субвенції, закупівлі різного обладнання та іншого на ті самі частини. Зокрема, сьогодні на засіданні виконкому обговорювали суму в 28 мільйонів гривень, яку у вигляді субвенції ми будемо надавати одній з військових частин. Ми закуповуємо, наприклад БПЛА «Фурія» для 95-ї бригади, це вже в нас буде третя закупка», - сказав мер Житомира.

Сергій Сухомлин зауважив, що поки не може сказати точні параметри міського бюджету на 2023 рік.

«Нам потрібно дочекатися хоча б першого голосування (за державний бюджет на 2023 рік) Верховної ради. Проєкт бюджету, який затвердив Кабмін, є, але при голосуванні у Верховній раді може бути що завгодно. Наприклад, була одна з пропозицій, щоб військовий ПДФО не зараховувався до бюджету громад, а це будуть у нас втрати на наступний рік сотні мільйонів гривень. Також іде обговорення податкової реформи «10-10-10», якщо вона буде прийнята – також будуть зміни і треба буде перераховувати всі бюджети, бо ПДФО, податок на заробітну плату також буде зменшений фактично в два рази, це також втрати для міського бюджету. Тому поки що рано казати про бюджет на наступний рік», - наголосив Сергій Сухомлин.

Концепція податкової реформи, яку обговорюють в Офісі президента, отримала назву «10-10-10»: вона передбачає зниження ставок ключових податків до 10%: податку на прибуток підприємств (наразі 18%), податку на доходи фізосіб (18%) та ПДВ (20%).

Зауважимо, що 14 вересня пресслужба міської ради оприлюднила інформацію про те, що ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців залишиться в бюджетах громад.

«У схваленому Урядом проєкті Держбюджету-2023 врахована важлива пропозиція Асоціації міст України – ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі надходити до місцевих бюджетів. Дякуємо Міністерству фінансів України за співпрацю та розуміння місцевого самоврядування. Адже цей ресурс, що орієнтовно складе 54,4 млрд грн, критично важливий для усіх українських громад під час воєнного стану, особливо для розташованих у прифронтових зонах, оскільки є буквально єдиним джерелом фінансування життєво важливих послуг їх мешканцям. Громадам у тилових зонах ці кошти дозволять підтримувати переселенців та допомагати захисникам України», - заявив виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Як повідомляв Житомир.info, 13 вересня 2022 року Уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2023 рік, назвавши його «бюджет для перемоги»: понад 1,1 трлн грн або майже 50% всіх видатків буде спрямовано для сектору безпеки й оборони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин бюджет ПДФО  
Матеріали по темі