Влада

Наприкінці жовтня в Україні може запрацювати Єдиний реєстр зброї

19 September 2022, 12:50

Єдиний реєстр зброї може повноцінно працювати наприкінці жовтня.

Про це 19 вересня повідомив департамент комунікації МВС з посиланням на інформацію заступника міністра внутрішніх справ України Ігоря Бондаренка, озвучену в інтерв’ю Укрінформ.

Також він розповів про те, які дані будуть міститися в Реєстрі, алгоритм дій громадян під час реєстрації зброї та обов’язки, що передбачаються після набуття власності вогнепальної зброї.

За словами Ігоря Бондаренка, згідно з Положенням про Єдиний реєстр зброї, він буде систематизувати всі процеси використання вогнепальної зброї, аби запобігти її незаконному обігу.

«Буде удосконалено дозвільно-реєстраційну діяльність, автоматизовано процеси формування, видачі та обліку дозвільних документів на зброю та створено відповідні електронні сервіси для громадян і суб’єктів господарювання. Зокрема, функціонал Реєстру передбачає створення електронного кабінету власника зброї, через який особа може подавати заявку на придбання та зберігання зброї, проводити актуалізацію даних та здійснювати інші обов’язкові процедури», — зазначив Ігор Бондаренко.

Фото з порталу МВС

Наразі Реєстр працює в тестовому режимі. Після його введення в промислову експлуатацію розробники одержать відповідний сертифікат про захищеність системи від несанкціонованого доступу — так званий атестат відповідності КСЗІ, який видає Держспецзв’язку.

«Навіть якщо найближчим часом відповідний закон не буде прийнятий, а до відомчих підзаконних нормативних актів не внесуть зміни, то ми запустимо Єдиний реєстр зброї в промислову експлуатацію з тим набором сервісів, які готові та можливі на цей час. Тобто він може повноцінно працювати вже наприкінці жовтня (виділено редакцією), і громадяни можуть бачити в ньому інформацію про себе, розуміти актуальність строків щодо документів, отримувати нові сервіси тощо», — підкреслив заступник міністра внутрішніх справ.

Алгоритм із реєстрації зброї схожий із процесом реєстрації транспортного засобу та отримання водійського посвідчення.

«Щоби стати власником зброї, людина має пройти навчання, скласти іспит про те, що вона розуміє конструктивні особливості зброї, правила поводження й користування нею. Потім купує одиницю зброї, що відповідно фіксується в Реєстрі. Коли стає власником зброї, то отримує певні обов’язки — своєчасно здійснити наступний відстріл, подавати на вимогу цю зброю до огляду тощо. У Реєстрі всі ці процеси показані. Нам це дає можливість ефективно здійснювати контроль за обігом зброї, а громадянину — отримувати якісні сучасні сервіси онлайн», — резюмував Ігор Бондаренко.

Нагадаємо, 10 серпня 2022 року у відповідь на інформаційний запит пресслужба поліції області повідомила Житомир.info, що за сім місяців 2022 року у жителів Житомирської області вилучили майже 700 одиниць зброї, ще майже сотню громадяни здали добровільно.

Як повідомляв Житомир.info, 1 червня 2022 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram оприлюднив результати опитування серед користувачів «Дії», відповідно до яких 59% українців вважають, що всі громадяни, які відповідають вимогам закону, можуть мати пістолет та вільно носити його з собою в громадських місцях.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: зброя боєприпас Єдиний реєстр зброї  
Матеріали по темі