Події

У Житомирській області засудили колишнього голову райради за вимагання хабаря у ФОПа: призначили 25,5 тис. грн штрафу

21 September 2022, 14:59

У Житомирській області засудили колишнього голову Коростенської районної ради Василя Клименка, який у 2019 році вимагав 1 тис. доларів США у ФОПа за допомогу в оренді комунального майна і підробку результатів конкурсу. Експосадовця оштрафували на 25 500 грн.

Вирок щодо кримінальної справи за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом) Малинський районний суд Житомирської області виніс 12 вересня 2022 року. В Єдиному державному реєстрі судових рішень вирок оприлюднили 14 вересня.

Обвинувачений – уродженець села Розтяжин Коростенського району Житомирської області пенсіонер, раніше не судимий.

З матеріалів суду відомо, що обвинувачений, «діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого незаконного збагачення, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, вирішив вчинити корупційний злочин, спрямований на одержання для себе неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави».

Особою, на яку голова райради мав вплинути, – його заступник (Особа_2).

«Так, з 04.01.2015 року ОСОБА_2 перебуває на посаді заступника голови Коростенської районної ради та з початку 2015 року є головою робочої групи з питань використання майна Коростенської районної ради», – зазначено у матеріалах суду.

Також вказано, що неправомірну вигоду посадовець зажадав від фізичної особи-підприємця, основним видом діяльності якого є технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів.

«19.06.2019 проведено державну реєстрацію фізичної особи-підприємця ОСОБА_3. Основний вид діяльності останнього – технічне обслуговування та ремонт автотранспортних засобів. З метою здійснення своєї підприємницької діяльності, ОСОБА_3, підшукав приміщення, що відповідає технічним вимогам, які необхідні останньому, а саме будівлі гаражів, розташованих за адресою: АДРЕСА_5», – йдеться у тексті вироку.

Оскільки ФОП шукав можливість орендувати необхідне йому приміщення, голова райради повідав йому про необхідність взяти участь у конкурсі щодо оренди приміщення гаражів Коростенської центральної районної лікарні. Однак «зауважив, що лише за умови попередньої домовленості між ними, ОСОБА_3 переможе у конкурсі, та з ним буде укладено та затверджено договір оренди вказаних приміщень».


Скриншот з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

Згодом, 2 липня 2019 року, очільник райради, перебуваючи у приміщенні Коростенської районної ради (місто Коростень, вул. Грушевського, 60/2), представив ФОПа своєму заступнику і водночас голові робочої групи з питань використання майна Коростенської райради. Останній мав роз`яснити підприємцю порядок проведення конкурсу, вимоги для прийняття у ньому участі та допомогти з оформленням відповідних документів.

Скриншот з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

Згодом, орієнтовно 4 липня 2019 року, у голови райради «виник злочинний умисел щодо одержання неправомірної вигоди для себе від ОСОБА_3 за вплив на прийняття рішення головою робочої групи з питань використання майна Коростенської районної ради ОСОБА_2 та членами вказаної робочої групи щодо перемоги останнього у конкурсі з питань оренди нерухомого майна, а саме приміщень гаражів Коростенської ЦРЛ».

Того ж дня посадовець повідомив ФОПу, що за свою «впливовість» хоче отримати 1000 доларів США.

Скриншот з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

Однак підприємець відреагував не так, як очікував голова райради: розуміючи незаконність вимог, наступного ж дня той звернувся до правоохоронних органів і в подальшому діяв під їхнім контролем.

Конкурс таки був оголошений. Підприємець 30 липня написав заяву про участь у ньому, як і було домовлено. Проте наступного дня голова районної ради повідомив йому, що «оскільки останній є єдиним учасником, конкурс проводиться не буде, а конкурсна комісія за його, ОСОБА_1, вказівкою, прийме рішення про укладення договору оренди вказаних приміщень із ОСОБА_3, на наступному засіданні робочої групи». 1 серпня посадовець «повторно оголосив ОСОБА_3 протиправне прохання про надання йому неправомірної вигоди в розмірі 1000 доларів США за вплив на прийняття рішення головою робочої групи».

Тож 9 серпня за результатами розгляду конкурсних пропозицій рішенням робочої групи ФОП був оголошений переможцем конкурсу щодо оренди гаражів.

Скриншот з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

В обідню пору того ж дня, перебуваючи у парку «Древлянський» у Коростені, посадовець нагадав підприємцю про необхідність «віддячити за вплив» та попросив покласти обумовлену суму у конверт. Вже за кілька хвилин, перебуваючи в автомобілі Chery Amulet на вулиці 9-го Січня, 16 у Коростені, голова районної ради отримав неправомірну вигоду у розмірі 1000 доларів США (що на момент вчинення злочину становило 25310 гривень за курсом НБУ).

Скриншоти з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

У матеріалах суду зазначено, що «допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому суспільно небезпечному діянні згідно зміненого обвинувачення визнав в повному обсязі, зазначив, що усвідомив суспільну небезпечність свого вчинку, який осуджує та розкаюється у вчиненому».

Тож суд ухвалив визнати чоловіка винним та призначив йому покарання у виді 25 500 грн штрафу. Також суд скасував арешт на майно обвинуваченого.

Скриншот з вироку Малинського районного суду Житомирської області від 12.09.2022 року

На користь держави із засудженого стягнули і 10 048,64 грн документально підтверджених процесуальних витрат, пов’язаних з залученням експертів до провадження.

Як повідомляв Житомир.info, 10 серпня 2019 року управління захисту економіки в Житомирській області інформувало про викриття та припинення злочинної діяльності службової особи Коростенської районної ради. Зазначалося, що, відповідно, до відомостей слідства, за підробку рішення результатів конкурсу на отримання комунального майна та подальшого укладання договору оренди нерухомого майна, яке є власністю територіальної громади Коростенського району та перебуває на балансі Коростенської районної ради, службовець вимагав 1 тисячу доларів США неправомірної вигоди. Згодом стало відомо, що затриманий – голова Коростенської районної ради Василь Клименко, який на місцевих виборах 2015 року був обраний до Коростенської райради від Блоку Петра Порошенка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поліція хабар Коростень райрада суд вирок Клименко 
Матеріали по темі