Новини компаній

Як виростити фрезію у своєму саду?

28 September 2022, 09:44

Фрезія — представник сімейства ірисових родом із Південної Африки. Квітка була вперше описана в 1866 році і названа на честь німецького ботаніка Фрідріха Фрізе. У природі рослини протягом року проходять два періоди: сухий та жаркий, прохолодний та вологий. Перший — це період спокою, а другий — коли рослини починають розвиватися та цвісти. Якісний посадковий матеріал, що відповідає прийнятим стандартам, можна знайти в інтернет-магазині Matla-Flowers. На сайті періодично проводяться акції та з'являються спеціальні пропозиції, які дозволяють робити вигідні покупки.

Фрезія: опис рослин

Фрезія — цибулинна рослина з декоративними суцвіттями, що не зимує у відкритому грунті. Досягає 30-45 см у висоту. Стебло прямостояче. Квітконіс вигнутий, листя вузьке, мечоподібне і жорстке, темно-зеленого забарвлення. Квітки мають дзвонову форму і дуже приємно пахнуть.

Якщо садити цибулини відразу після перших заморозків, то період цвітіння посідає липень-серпень. Але якщо вирощувати культуру в тепличних умовах, вона може цвісти навіть цілий рік.

Клубні світло-коричневі, дрібні, довгасті. Суцвіття дугоподібне — квіти зібрані в гроно. Пелюстки представлені у широкій кольоровій гамі. Забарвлення залежить від сорту і може бути білим, жовтим, рожевим, червоним, помаранчевим, бузковим, бузковим.

До найцікавіших різновидів належать:

  • надломлена — сорт із білими квітками;
  • Армстронг — вид з червоними квітками;
  • махрова — сорт із різнокольоровими квітками.

Садова фрезія — ідеальна рослина для бордюрів, клумб та альпінаріїв. Оскільки ці квіти мають приємний аромат, їх рекомендується садити біля будинків, терас і альтанок. Фрезію також вирощують на зрізання — вона відрізняється високою стійкістю та чудово підходить для флористичних композицій.

Особливості посадки та вирощування

Садова фрезія досить примхлива. Рослина віддає перевагу сонячним теплим ділянкам, захищеним від сильних вітрів Півночі можна розглядати тільки в ситуації, коли в саду немає вільного сонячного місця.

Грунт повинен бути легким, родючим і добре дренованим, переважно супіщаним з нейтральним або слабокислим рН. Культура чутлива до заморозків, вітрів та нестачі води.

Висаджувати бульбоцибулини слід із середини квітня (максимум до початку травня). Але будьте обережні — уникайте дощової погоди та перепадів температур, щоб розвиток цибулин не загальмувався. Тому щоразу перед посадкою перевіряйте прогноз погоди.

Саджують бульбоцибулини невеликими групами і на глибину 3 см. Між гронами цибулин має бути збережена відстань (5-10 см, залежить від сорту). При тепличному вирощуванні висаджуйте по 7 цибулин в один горщик діаметром 12 см. При вирощуванні в горщику культура також потребує підвищеної уваги.

Помістіть бульби в ґрунт загостреною верхівкою вгору.

Пам'ятайте про кілочки, адже стебла рослини довгі та відносно тонкі.

Після посадки бульби рясно поливають. Через кілька тижнів після посадки починають з'являтися перші листочки. Квітки фрезії з'являються через 3-4 місяці після висаджування (липень-серпень).

Розмножують фрезію не лише розподілом бульб, а й насінням. Однак останній цей спосіб є досить клопітким.

Догляд за фрезією у відкритому грунті

Як зазначалося, фрезія — непроста рослина для культивування, вона потребує догляду та досвіду. Поливають її протягом усього періоду вирощування, особливо у спекотні літні дні. Субстрат повинен бути постійно вологим, але води навколо бульб і коріння фрезія не переносить. Після завершення цвітіння, коли починає засихати листя, полив поступово скорочують.

З моменту появи першого листя, наступні два місяці і до цвітіння проводиться підживлення багатокомпонентним добривом. Рекомендована доза поживних речовин — 20—25 г/м². В результаті рослини будуть цвісти.

Квітоноси вимагають опору, щоб вони не перекривалися під вагою кольорів. Кільця краще встановлювати при посадці бульб, щоб потім не пошкодити кореневу систему.

Фрезія у кліматичних умовах України не зимує. Тому бульби потрібно викопати із землі, очистити від ґрунтових залишків, просушити та зберігати до весни в теплому місці (при температурі +25°С), з вологістю повітря на рівні 80%. Деякі садівники зберігають посадковий матеріал за температури +15… 20°С, але тоді немає гарантії, що цибулини виживуть.

На жаль, фрезії час від часу стають жертвами шкідників та хвороб. До перших відносяться в основному попелиця, равлики і кліщі, що харчуються бульбами, позбутися яких досить складно. Рекомендується обприскувати квіти від кліщів препаратами, що належать до групи акарицидів, не токсичними для навколишнього середовища.

Вірус мозаїки та бактеріальні гнилі також можуть завдати маси неприємностей — через бульбовий характер рослини всі хворі екземпляри краще видалити. Бульби фрезії також схильні до гниття на корінні. Але цю проблему відносно легко запобігти правильно підготувавши субстрат для рослин і обробивши цибулини спеціальним розчином. Необхідно витримати посадковий матеріал близько 30 хвилин у міцному розчині марганцівки.

Таким чином, при забезпеченні сприятливих умов фрезія неодмінно порадує вас своєю красою та вишуканістю.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фрезія сад квітка  
Матеріали по темі