Влада

В Житомирській області провели Перший регіональний форум, присвячений відновленню територій після російської агресії

28 September 2022, 11:04

Сьогодні спільно з представниками іноземних держав, українським Урядом, народними депутатами, головами громад області провели Перший регіональний форум, присвячений відновленню постраждалих внаслідок російської агресії територій Житомирщини.

Про це ввечері 27 вересня повідомив начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«За декілька місяців нам довелося адаптуватися до нової реальності. Багато бізнес-ініціатив та інвестиційних проєктів було призупинено. Зараз нашим пріоритетом є підтримка ЗСУ та відновлення інфраструктури. Понад 12 тисяч жителів області тимчасово втратили своє житло. В області пошкоджено понад 2200 приватних будинків, 169 з них повністю зруйновані. В них проживали 5 тисяч жителів Житомирщини. Попри війну та постійні сигнали тривоги, робота з відновлення ведеться щоденно», - йдеться у повідомленні.

Керівник ОВА наголосив, що будівельники щоденно працюють над заміною пошкоджених вікон, відновлюють дахи поруйнованих осколками будинків, знову зводять мости та ремонтують дороги. Не стоять осторонь також громади та місцевий бізнес.

«З самого початку війни усі як один стали на допомогу постраждалим та забезпечували їх усім необхідним. Допомагали будівельними матеріалами та речами першої потреби, надавали необхідну техніку. Дехто, навіть, власноруч брав до рук лопату та розбирав завали й руїни, які залишилися після російських ракет та авіаційних бомб. Спільними зусиллями вже відновлено більш ніж 770 об’єктів інфраструктури. Серед них – приватні будинки, багатоповерхівки, школи, садочки, адмінбудівлі, медичні заклади, культурні об’єкти та заклади вищої освіти. Для того, щоб швидко реагувати на зміни, які несе війна, ми навчилися приймати сміливі рішення й наполегливо працювати, всупереч всім можливим перепонам. А завдяки міжнародній підтримці Житомирщина отримала нові можливості для відновлення інфраструктури, яка постраждала від дій російських окупантів», - поінформував Віталій Бунечко.

Він також наголосив, що впродовж останніх семи місяців українці побачили справжніх друзів, які готовий показати свою здатність підтримувати найважливіші соціальні напрямки та продовжують демонструвати це щодня.

«Естонія зголосилась бути головним координатором цього процесу на міжнародному рівні. Спільно з нашими естонськими партнерами ми вже рухаємось до етапу реалізації конкретних проєктів. Все більше країн прагнуть долучитись до відновлення великого переліку пошкоджених освітніх та соціальних об’єктів. Під час форуму підписали тристоронній Меморандум, між Житомирською ОВА, Овруцькою громадою та Естонським центром міжнародного співробітництва, який розпочинає реалізацію проєкту будівництва нового дитячого садочку в Овручі. Попереду багато роботи, але ми переконані, що разом з нашими міжнародними друзями та партнерами ми здатні Перемогти, відновити нашу Незалежну квітучу Україну та, нарешті, повернути до дому мільйони наших громадян», - наголосив начальник Житомирської ОВА.

Нагадаємо, 27 вересня відбулася передача перших трьох автобусів від Естонської Республіки на потреби громад Житомирщини.

Як повідомляв Житомир.info, нардеп Арсеній Пушкаренко 1 вересня 2022 року розповідав, що в Житомирській області наприкінці вересня планують провести великий форум з відновлення, запросивши на нього представників 50 іноземних посольств.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: форум Бунечко відновлення меморандум Естонія  
Матеріали по темі