Суспільство

«Житомиробленерго» пояснило, чому не може заздалегідь інформувати про відключення електропостачання

21 October 2022, 09:46

У зв’язку з виникненням дефіциту електричної енергії в ОЕС України через пошкодження внаслідок російської агресії об’єктів енергетичної інфраструктури ОЕС України АТ «Житомиробленерго», по команді НЕК «Укренерго», введено графіки обмеження споживання електричної енергії та потужності підприємств.

Про це 20 жовтня о 20:42 повідомила адміністрація обленерго.

«Не дотримання підприємствами Житомирської області доведених величин обмеження електричної енергії та потужності призведе до застосування графіків аварійного відключення із повним знеструмленням цих підприємств та побутових споживачів. АТ «Житомиробленерго» звертається до житомирян з проханням економити споживання електроенергії та без зайвої потреби не вмикати потужні електроприлади. Особливо, просимо обмежити використання електроенергії у години найбільшого навантаження, а саме: з 07:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. В цей час не включайте кондиціонери, електричні бойлери та решту енергоємних електроприладів. Неконтрольоване використання потужних електроприладів створюють перенавантаження енергосистеми. Тому, аби не допустити перенавантаження і спрацювання автоматики захисту необхідно забезпечити зниження споживання електроенергії до встановленого рівня», - йдеться у повідомленні.

Адміністрація АТ «Житомиробленерго» закликала з розумінням поставитися до тимчасових обмежень, адже тільки вони в змозі забезпечити безперебійну роботу об’єднаної енергосистеми України та гарантувати якісне і надійне електропостачання в майбутньому.

У коментарі до допису енергетики наголосили, що графік аварійних відключень (ГАВ) не дозволяє заздалегідь озвучити тривалість та перелік населених пунктів чи адрес, де буде обмежено електропостачання.

«Це керовані обмеження, які триватимуть впродовж певної кількості днів. Графік аварійних відключень вводиться в дію за командою диспетчерського центру НЕК «Укренерго» без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади при перевищенні доведеної потужності на території конкретної області. Введення ГАВ має бути виконане протягом 15 хвилин із моменту отримання команди, скасовується також НЕК «Укренерго». Слід зазначити, що графіки відключень застосовуються у критичних ситуаціях», - зазначають в «Житомиробленерго».


Зауважимо, що «Укренерго» закликало докладнішу інформацію про відключення читати на сайті регіонального оператора системи розподілу електроенергії, але станом на 9:30 21 жовтня сайт «Житомиробленерго» не працює.


Нагадаємо, вранці 21 жовтня частину Житомира відключили від електропостачання у зв’язку з перевантаженням на одній із підстанцій. Через відсутність електроживлення на насосній станції до мікрорайону Польова 21 жовтня призупинене водопостачання.

Як повідомляв Житомир.info, на брифінгу 20 жовтня мер Сергій Сухомлин анонсував початок опалювального сезону 2022/2023 з подачею тепла за графіком та виділення грошей з міського бюджету на закупівлю надпотужних генераторів, які забезпечать безперебійну роботу життєво важливих комунальних підприємств міста.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електроенергія обленерго відключення ГАВ 
Матеріали по темі