Економіка

Антимонопольний комітет вирішив розібратися, чому стрімко подорожчали яйця

21 October 2022, 14:49

Антимонопольний комітет України розпочав дослідження причин збільшення цін на яйця у вересні-жовтні 2022 року.

Про це 20 жовтня повідомляє «Економічна правда» з посиланням на пресслужбу АМКУ.

«Комітет вважає, що підвищення цін на цей вид продуктів може не мати об'єктивних підстав, попри тяжкі економічні наслідки війни. Комітет підкреслює, що загальна інфляція та зростання індексу споживчих цін на харчові продукти не корелюється зі стрімким зростанням вартості яєць, а вартість кормів для курей залишається доволі низькою», - йдеться у повідомленні.

Крім цього, про втрату поголів'я курей та виробничих потужностей комітету повідомив тільки один виробник – група компаній «Авангард» Олега Бахматюка (найбільший виробник яєць в Україні). Від інших учасників ринку, зокрема Ovostar Union, така інформація не надходила.

«Отже, наразі в комітеті відсутня інформація, яка б підтверджувала наявність об’єктивних факторів для подорожчання яєць одразу на 54% за місяць», – резюмували в АМКУ.

Представники АМКУ попередили, що дослідження може тривати кілька місяців.

«За 1 день і за 1 місяць неможливо провести дослідження на жодному товарному ринку, особливо якщо на ньому більш ніж 1 продавець. Будь-які харчові продукти мають свою специфіку, декілька ланок обороту товару та (як правило) регіональні відмінності. Кожен цей ланцюг треба дослідити, кожний фактор впливу на формування та встановлення ціни кожним суб’єктом господарювання. Так, цінові порушення завжди важко та довго розслідувати, але ж і санкції потім також суттєві», - написала в коментарях до інформації про початок дослідження директор департамент досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери, фармацевтики та рітейлу Юлія Янова.

Нагадаємо, 10 жовтня Міністерство аграрної політики та продовольства називало три причини підвищення цін на яйця: по-перше – сезонність; по-друге – через бойові дії припинили свою діяльність та значно скоротили виробництво ціла низка підприємств; по-третє – через стрімке падіння цін влітку різко скоротилося поголів’я курей, яке поки що не відновилося в необхідній кількості, також, в умовах війни було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.

«Наразі оптова-відпускна ціна курячих яєць в Україні становить 43 грн за десяток. Проте уже наприкінці жовтня – на початку листопада ціна піде на спад і стабілізується», - зазначали у міністерстві.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській області в серпні 2022 року у порівнянні з липнем ціна на яйця збільшилася на 20,3%.у вересні яйця подорожчали ще на 19,4%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: АМКУ яйця ціна дослідження  
Матеріали по темі