Місто

З бюджету Житомирської громади виділили 65 млн грн на закупівлю потужних генераторів

24 October 2022, 11:48

З резервного фонду бюджету Житомирської міської територіальної громади виділили 65 млн грн на придбання генераторів.

Таке рішення ухвалили на позачерговій сесії міської ради 24 жовтня.

Після завершення засідання мер Житомира Сергій Сухомлин пояснив, які саме генератори планують закупити і для чого вони потрібні.

«В Україні майже немає генераторів такої потужності, коли ми шукали, то найшли лише один в Полтаві потужністю 500 кВт, а нам потрібні генератори потужністю 800 кВт і багато 500 кВт. Туреччина, Європа – все одно, хто нам зробить, нам дуже важливо отримати їх впродовж 1-1,5 місяці максимум. Бо сьогодні, якщо буде відключена електрична енергія, ми ще зможемо дома обігрітися завдяки теплому одягу, але якщо це буде в грудні-січні, то ми розморозимо систему (опалення), і тоді вже буде набагато складніше. Тому завдання – впродовж 1,5 місяці підключити ці генератори, щоб забезпечити місто теплом і водою», - сказав Сергій Сухомлин.

Мер наголосив, що кількість генераторів чітко визначена, зокрема, кожна районна котельня, яких всього десять, має отримати генератор потужністю 500 кВт. На квартальні котельні, яких 34, потрібні генератори 150-250 кВт, але куплять лише три.

«В цьому році ми робили перепідключення котелень, у нас є тільки три квартальні котельні, які ми не зможемо перепідключити, і на ці котельні ми запланували закупку генераторів по 150 кВт. Закупівля всіх необхідних генераторів коштуватиме до 65 мільйонів, це генератори на теплокомуненерго, на водоканал – перший і другий підйоми, головна каналізаційна станція, очисні споруди, там ідуть генератори великої потужності, по 800 кВт», - пояснив мер Житомира.

Розпорядження про скликання позачергової сесії Житомирської міської ради на 24 жовтня мер підписав 21 жовтня.

У порядку денному позачергової сесії було десять питань, переважно – внесення змін до міських програм. Також будуть вносити чергові зміни до бюджету Житомирської міської територіальної громади на 2022 рік. Останній пункт порядку денного – про розгляд питань в галузі регулювання земельних відносин в місті Житомирі.

Нагадаємо, на брифінгу 20 жовтня мер Житомира розповідав про початок опалювального сезону та анонсував виділення коштів на закупівлю надпотужних генераторів, які забезпечать безперебійну роботу життєво важливих комунальних підприємств міста.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 21 жовтня 2022 року в Житомирі запустили 80% котелень. У ранковому зверненні 23 жовтня Житомирський міський голова Сергій Сухомлин зазначав, що до кінця дня 99,9% міста отримає теплопостачання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада генератор Сухомлин електропостачання котельня  
Матеріали по темі