Здоров'я

На розширеній нараді обговорювали приєднання Бердичівської райлікарні до кластерної міської лікарні

25 October 2022, 15:31

Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко спільно з директором департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА Світланою Мошківською 24 жовтня з робочим візитом відвідала Бердичівський район.

Про це повідомляє пресслужба обласної військової адміністрації.

«Зокрема було проведено розширену нараду стосовно об’єднання медзакладів Бердичівського району для створення ефективних кластерів надання медичної допомоги. На нараді також були присутні начальник Бердичівської РВА Людмила Димидюк, представники лікарні на чолі з головним лікарем Віталієм Добровольським, голова Бердичівської районної ради Олександр Балянов та голови усіх чотирьох територіальних громад, які є власниками лікарні: голова Гришковецької селищної ради Ірена Лісова, голова Швайківської сільської ради Габриел Мкртчян, голова Райгородоцької сільської ради Максим Самчик та голова Семенівської сільської ради Наталія Семенюк. Так, учасники обговорили питання приєднання Бердичівської районної лікарні до кластерної Бердичівської міської лікарні. Цей крок дозволить одночасно зберегти персонал закладу, забезпечити для населення надання необхідного переліку послуг та при цьому оптимізувати адміністративні витрати, що є дуже важливим для побудови збалансованої системи лікарень, які взмозі покривати витрати на своє існування за рахунок пакетів Національної служби здоров’я», - йдеться у повідомленні.

Наталія Остапченко наголосила, що запропонований Міністерством охорони здоров’я та НСЗУ механізм дозволяє створити саме таку збалансовану систему. Якщо таке рішення не буде прийняте, то додаткові витрати для чотирьох власників районної лікарні можуть скласти десятки мільйонів гривень. Ці кошти потрібно буде брати з місцевих бюджетів. Гришковецька та Семенівська громади вже підрахували, що не матимуть такої фінансової можливості у наступному році.

«Керівники громад, які є власниками районної лікарні мають прийняти виважене рішення до 1 січня 2023 року. Адже відповідальність місцевого самоврядування полягає саме в тому, щоб обрати оптимальний для громад та держави формат подальшої роботи мережі медзакладів у Бердичівському районі. Нехтувати цим та зволікати з прийняттям потрібних управлінських рішень не можна», - зазначила перша заступниця начальника Житомирської ОВА.

Нагадаємо, в рамках подальшого розвитку реформи охорони здоров'я кожна область стане окремим госпітальним округом, який у свою чергу поділятиметься на кластери, зокрема, у Житомирській області госпітальний округ сформують 16 медичних закладів: 2 лікарні визначено як надкластерні, 5 кластерних та 9 загальних.

Як повідомляв Житомир.info, 1 липня 2022 року на пленарному засіданні Верховної ради 248 народних депутатів проголосували за подальший розвиток реформи охорони здоров'я, підтримавши законопроект №6306.

«Ми розпочинаємо інфраструктурний етап реформи охорони здоров'я та остаточно прощаємося із «совком», будуємо мережу закладів охорони здоров'я європейського зразка, нівелюємо застарілий поділ лікарень на міські, районні та обласні, які часто мали задублювані функції. Тепер мережа госпітальних округів будуватиметься за кластерним принципом, який відповідатиме потребам і викликам сьогодення. Новий підхід передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні», – пояснював міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА медична реформа лікарня Остапченко Бердичівський район  
Матеріали по темі