Здоров'я

З жовтня в Україні новонароджених тестуватимуть на 21 рідкісне захворювання

26 October 2022, 12:18

Новонароджених українців тестуватимуть на 21 рідкісне захворювання.

Про це 25 жовтня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

«Якщо раніше немовлят перевіряли на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурію, адреногенітальний синдром і муковісцидоз, то з жовтня загальна кількість орфанних метаболічних хвороб, які включені до скринінгу новонароджених в Україні, складає 21 захворювання», – йдеться у повідомленні.

Забір крові немовлят проводять у перші 48-72 години життя. Якщо в немовляти раптом виявлено відхилення від нормальних показників, про це повідомляють батьків та призначають подальші дослідження чи лікування.

«Скринінг – це наш перший крок. Далі йде формування мережі центрів орфанних захворювань, завершення переговорів щодо договорів керованого доступу і, як наслідок, очікуємо на зменшення ціни лікарських засобів для орфанних захворювань, перегляд та оновлення протоколів лікування від цього виду хвороб», — повідомляє міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Як повідомляв Житомир.info, з початку повномасштабного вторгнення рф до України, у період з 24 лютого до 23 жовтня 2022 року, у Житомирській області народилося 5189 немовлят: 2508 хлопчиків та 2681 дівчинка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: МОЗ дитина новонароджений немовля  
Матеріали по темі