Суспільство

СБУ застерігає рідних військовополонених від шахраїв, які видурюють гроші

27 October 2022, 13:56

СБУ застерігає рідних військовополонених від шахраїв, які пропонують допомогу за гроші.

Про це під час брифінгу в Military Media Center повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко – повідомляє 27 жовтня АрміяInform.

«СБУ бачить одну досить негативну і навіть загрозливу тенденцію, що стосується теми військовополонених. Зокрема, СБУ фіксує зростання шахрайства – шахрайських схем, пов’язаних із родичами військовополонених. Невідомі особи телефонують близьким наших людей, які знаходяться у полоні, і пропонують. свою нібито допомогу. За те шахраї вимагають окрему плату, і їхні розцінки залежать від емоційного стану людей (родичів військовополонених)», - пише видання.

За даними, які отримали у ході досудового розслідування, встановлено, що серед таких псевдопослуг є:

фейкова телефонна розмова із людиною, яка перебуває в полоні. Її оцінюють у суму від 10 до 50 тисяч грн;

фейкове повернення з полону, яке оцінюють у суму від 50 до 200 тисяч грн;

фейкове повернення тіла загиблого, яке в середньому оцінюють у суму близько 10 тисяч грн.

«Звичайно, що жодну із цих міфічних обіцянок шахраї не можуть виконати, а після отримання грошей онлайн, вони або зникають, або придумують інші причини, щоби видурювати гроші у людей. Для правдоподібності своїх слів, шахраї моніторять інтернет, де збирають дані про безвісти зниклих та загиблих українських воїнів, а також дані про їхніх членів сімей. Здебільшого організатори таких схем перебувають на тимчасово окупованих територіях, та у спільники беруть людей, які знаходяться на підконтрольній уряду території. Ці люди безпосередньо займаються пошуком інформації, допомагають здійснювати дзвінки на інші маніпуляції», - наголошують в СБУ.

Служба безпеки України звертає увагу, що питання звільнення полонених перебуває у виключній компетенції органів державної влади, та надає низку простих рекомендацій для тих, кого це може стосуватися:

1. Не надавати інформацію про полоненого і власні персональні дані нікому, окрім державних органів;

2. У разі якщо до вас звернулися шахраї які пропонують такий вид допомоги — одразу, будь ласка, звертайтеся на гарячу лінію Служби безпеки України за номером 0 800 501 482.

«СБУ активно працює у цьому напрямку і вже затримала декількох шахраїв. Закликаємо вас бути пильними і користуватися виключно офіційними джерелами інформації», - наголосив Артем Дехтяренко.

Нагадаємо, в липні Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими застерігав від публічного розповсюдження інформації про полонених, бо це може зашкодити процесу обміну.

Як повідомляв Житомир.info, 29 квітня 2022 року в прямому ефірі програми «Тема дня» начальник ГУНП у Житомирській області Олег Трачук розповідав про новий вид телефонного шахрайства, коли вимагають гроші за нібито звільнення з полону. В травні Генштаб повідомляв, що до родичів військовослужбовців Збройних Сил України почали надходити підозрілі телефонні дзвінки та повідомлення, шахраї пропонують за грошову винагороду «надати інформацію» про військового та «сприяти визволенню з полону».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ полон полонений шахрай шахрайство  
Матеріали по темі