Здоров'я

Варикоз: на які відчуття варто звернути увагу та чи можна уникнути операції. Бліцінтерв’ю з флебологом житомирського медичного центру «Відновлення»

31 October 2022, 14:26

Варикозне розширення вен – одне з найпоширеніших захворювань венозної системи, яке зустрічається у третини дорослого населення працездатного віку. І, на жаль, недуга має тенденцію до омолодження. Тож навіть людям, яким ледве за 20, може дошкуляти ця хвороба. Звісно, на початкових стадіях багатьох турбує лише естетичний дефект, проте це не косметична проблема і потребує грамотного лікування.

На які відчуття варто звернути увагу, аби не запустити хворобу; чи можна позбутися варикозу в домашніх умовах; та чи існує спосіб вилікуватися без болю й лікарняних палат – на ці та інші запитання відповідає лікар-флеболог житомирського Медичного центру «Відновлення» Павло Галамай.



Досі існує думка, що варикоз – суто жіноча хвороба. Чи справді це так?

Дійсно, чомусь укорінився такий стереотип. Однак статистика свідчить про дещо інше. Разом з тим, зазначу, що серед недужих і справді більше жінок. Так, у наші дні на варикоз (лат. varix — «вузол», «здуття») страждає кожна третя жінка і кожен десятий чоловік. Це одна з так званих хвороб цивілізації. Причому зазвичай прогресує захворювання у працездатному віці (25-40 років).

Всі знають про візуальні ознаки варикозу. Розкажіть ще й, до яких власних відчуттів варто прислухатися, аби розпізнати цю хворобу?

«Зірочки» на ногах – один з перших сигналів. Але куди неприємнішими є його інші симптоми: ноги швидко втомлюються, болять, з'являється відчуття важкості, виникають судоми, стопи та щиколотки набрякають. Згодом приєднується потемніння шкіри, виникають трофічні виразки, можуть утворюватися тромби, а це своєю чергою призводить до інвалідизації чи навіть раптової смерті. Тож не варто ігнорувати власні відчуття й сподіватися, що «саме пройде».

А що скажете про лікування вдома: це дійсно абсурд чи можуть бути варіанти?

Як уже зрозуміло, варикозне розширення вен – не косметичний дефект. Це зміна нормального стану вени, і цей процес незворотній. Тож, перш за все, треба відкинути думку про креми й натирання. Важливо розуміти, що жодні розрекламовані креми і мазі, «цілющі» настоянки й самостійні масажі не замінять візиту до спеціаліста. Призначаючи собі таке лікування, пацієнт лише втрачає час, не кажучи вже про витрачені гроші. Можливо, частково це допоможе приглушити симптоми. Але жодні мазі та креми не здатні відновити структуру пошкоджених вен. І не намагайтеся знайти коректну відповідь щодо лікування у мережі. З появою перших неприємних відчуттів у ногах слід відразу ж проконсультуватися у флеболога.

Що зробить лікар у першу чергу?

Флеболог проведе детальний огляд, включаючи опитування щодо способу життя пацієнта, режиму праці й відпочинку. У разі необхідності лікар може призначити ультразвукову доплерографію, яка визначить якість кровотоку в судинах і покаже, чи є для нього якісь перешкоди. Ці необхідні заходи дозволять виявити початок хвороби і своєчасно вжити необхідних заходів.



А далі – операція? Чи можна якось її уникнути?

Дійсно, до недавнього часу всі методи лікування зводилися до хірургічного видалення або перев'язки ураженої вени. Нині ж фахівці медичного центру «Відновлення» практикують сучасні ефективні методики лікування варикозу, а саме лікування за допомогою радіочастотної абляції. Головною перевагою використання цього методу є уникнення операції.

Яку саме методику лікування варикозу вибрати, вирішує флеболог разом з пацієнтом. Об'єктивним чинником, що впливає на цей вибір, є показання для проведення того чи іншого методу, отримані в результаті комплексного обстеження хворого. Дані обстежень, що включають в себе дуплексне сканування та лабораторні дослідження, дозволяють з'ясувати ступінь захворювання, стан клапанів, перфорантних і глибоких вен.

Розкажіть детальніше про радіочастотну абляцію? В чому суть цієї процедури?

Радіочастотна абляція (РЧА) – один із найефективніших методів лікування варикозу. Цей сучасний метод успішно застосовують у медичному центрі «Відновлення». Суть методики полягає в дії на внутрішню стінку венозної судини високочастотного струму, через що судина склеюється внаслідок нагрівання, а надалі склерозується. Метод належить до малоінвазивних (безопераційних) та є досить ефективним на найбільш запущених стадіях варикозної хвороби. Людей, які бояться, що «буде боляче», заспокою: це безболісно, без крові й не потребує реабілітації.

Підкреслю, що ефективне лікування варикозної хвороби вен нижніх кінцівок можливе при індивідуальному підході до кожного конкретного клінічного випадку. З'ясувавши всі деталі і проконсультувавшись з досвідченим фахівцем, мрія про безболісне і швидке позбавлення від варикозу може стати реальністю.

Не варто відкладати лікування. Якщо ви знаходитеся в зоні ризику, а також при появі перших симптомів варикозу, зверніться за допомогою у медичний центр «Відновлення»! Разом знайдемо рішення.



Записатися на консультацію та дізнатися подробиці можна за телефоном 0800 305 860 або безпосередньо у клініці «Відновлення» за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4. https://vidnovlennya.center/

«Відновлення» – клініка, де лікують причини, а не симптоми!

Детальніше про варикоз, його можливі наслідки та лікування методом радіочастотної абляції – тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: варикоз варикозне розширення вен метод радіочастотної абляції Відновлення Галамай  
Матеріали по темі