Влада

У Верховній раді зареєстрували постанови про перейменування Новограда-Волинського та району

7 November 2022, 12:53

Верховній раді пропонують перейменувати місто Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області.

Відповідна постанова зареєстрована 7 листопада 2022 року.

«Житомирська обласна рада звернулась до Верховної Ради України з поданням про перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області на місто Звягель. Місто Новоград-Волинський є адміністративним центром Новоград-Волинського району та Новоград-Волинської міської територіальної громади. На сьогоднішній день в місті проживає близько 55000 мешканців. Перейменування міста Новоград-Волинський ініційовано його жителями з метою повернення населеному пункту його історичної назви «Звягель». Відповідно до матеріалів, наданих Житомирською обласною радою, вказаний населений пункт вперше згадується в письмовій згадці ХІІІ ст. як «Возвягель», пізніше з ХV ст. місто носило назву «Звягель». У 1793 році після другого розділу Речі Посполитої населений пункт перейшов під управління Російської імперії та був перейменований на місто «Новоград-Волинський». Питання про перейменування міста Новоград-Волинський підтримане більшістю жителів населеного пункту, які взяли участь у громадських слуханнях, погоджено відповідно до законодавства Новоград-Волинською міською та Житомирською обласною радами», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту.

Також 7 листопада Верховною радою зареєстрований проєкт постанови про перейменування Новоград-Волинського району на Звягельський.

Нагадаємо, 16 червня 2022 року пресслужба Новоград-Волинської міськради інформувала, що на сесії міської ради депутати підтримали рішення про перейменування міста на Звягель. 23 червня на сесії Новоград-Волинської районної ради депутати розглянули й підтримали пропозицію про перейменування району на Звягельський. Житомирська обласна рада 14 липня проголосувала за направлення до Верховної ради подання про перейменування міста Новоград-Волинський на Звягель, а Новоград-Волинського району – на Звягельський район.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня 2018 року у місті Новоград-Волинський Житомирської області провели громадські слухання щодо повернення місту історичної назви Звягель. 1 листопада цього ж року депутати Новоград-Волинської міської ради відтермінували рішення про повернення місту історичної назви, захотіли влаштувати «референдум» щодо перейменування на виборах у 2020 році. У лютому 2021 року Новоград-Волинська міська рада повідомляла, що на адресу керівництва міської територіальної громади надійшли звернення з пропозицією повернути історичну назву місту – Звягель.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР перейменування Новоград-Волинський Звягель 
Матеріали по темі