Культура

В Житомирській області вже є три локації для безкоштовного вивчення української мови

9 November 2022, 11:37

Про безкоштовні курси з вивчення української мови можна дізнатися на «Інтерактивній інформаційній мапі».

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови

«Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови спільно з Чернівецьким національним університетом імені Юрія Федьковича створили вебдодаток «Інтерактивна інформаційна мапа», за допомогою якої наразі можна дізнатися про: безкоштовні мовні курси та розмовні клуби, які діють у вашій області\обласному центрі; прийняті місцеві програми з опанування української мови», - йдеться у повідомленні.

Інформаційна мапа буде постійно оновлюватися та доповнюватися.

Станом на 9 листопада є інформація про три локації в Житомирській області для безкоштовного вивчення української мови. Серед них – експрес-курс «Щоденна українська» в Житомирі, який почався з 7 листопада для внутрішньо переміщених осіб. Зауважимо, що станом на кінець липня удосконалити володіння українською можна лише у комунальному закладі «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Житомирської обласної ради.

Нагадаємо, 9 листопада, у День української писемності та мови, відбудеться радіодиктант національної єдності-2022.

Довідка з річного звіту Уповноваженого із захисту державної мови: У 2021 році на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3574 звернення громадян з усіх регіонів України щодо порушення Закону України «Про функціонування української мови як державної». Найбільше повідомлень про порушення протягом звітного періоду стосувалися міста Києва – 557, а також таких областей: Харківська – 339, Одеська – 157, Дніпропетровська – 135, Запорізька – 94, Донецька – 87, Київська – 82, Луганська – 80. Найменше звернень щодо порушень прав громадян стосувалися Чернівецької області – 7, Рівненської – 6, Івано-Франківської – 5, Тернопільської – 5. Показники по інших областях: Чернігівська – 58, Львівська – 49, Херсонська – 47, Миколаївська – 46, Полтавська – 39, Сумська – 35, Закарпатська – 25, Черкаська – 21, Житомирська – 16, Вінницька – 15, Волинська – 12, Кіровоградська – 12, Хмельницька – 11 звернень.

Як повідомляв Житомир.info, в середині липня 2022 року мовний омбудсмен Тарас Кремінь, посилаючись на результати огляду щодо послуговування українською мовою в органах державної та місцевої влади, що деякі посадовці в умовах війни продовжують порушувати закон про державну мову України. Вже з 16 липня держслужбовців можуть штрафувати за такі дії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мова українська мова навчання курси 
Матеріали по темі