Події

У Коростені посадовців комунальної лікарні викрили у махінаціях із зарплатами: підозрюють у розтраті майже пів мільйона гривень

11 November 2022, 16:12

У Коростені правоохоронці викрили розтрату майже пів мільйона гривень у комунальній лікарні.

Про це 11 листопада повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Днями оголошено про підозру 5 працівникам адміністрації комунального закладу, у тому числі колишнім керівникам, у пособництві розтрати коштів групою осіб. Зібрано докази існування упродовж понад двох років схеми завищення розміру заробітної плати відносно обсягу фактично відпрацьованого часу. Різниця у сумах, а це майже 500 тисяч гривень, у кінцевому результаті йшла на користь третіх осіб», – йдеться у повідомленні.

Викрили протиправну діяльність службових осіб слідчі Коростенського районного управління та Головного управління Національної поліції в області спільно із співробітниками Управління Служби безпеки України Житомирщини під процесуальним керівництвом Коростенської окружної прокуратури.

9 листопада вручені підозри двом колишнім генеральним директорам комунального закладу медичного спрямування. Напередодні – колишнім головному бухгалтеру та заступнику головного бухгалтера, трохи раніше – ще одному головному бухгалтеру. Посадовцям інкримінується пособництво у розтраті коштів за попередньою змовою групою осіб шляхом підробки документів. Слідчі кваліфікували їх протиправні дії за ч. 5 ст. 27 (Види співучасників), ч. 3, 4 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України та ч. 1, 2 ст. 366 (Службове підроблення) КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що з квітня 2019 по серпень 2021 кільком працівникам фінансового відділу установи було штучно завищено розмір заробітної плати через внесення недостовірних даних до розрахунково-платіжних відомостей. У подальшому вказані суми зараховувались на їх особисті карткові рахунки та переводились у готівку.

Схема діяла за безпосередньої координації керівництва установи, оскільки усі відомості засвідчені особистими кваліфікованими електронними підписами (електронний цифровий підпис) гендиректорів та головних бухгалтерів.

Відтак трьом працівникам фінансового відділу було оголошено підозри у протиправних діяннях ще у травні 2022 заочно, оскільки вони перебувають за межами України. А після проведення низки економічних експертиз та інших слідчих дій зібрано достатні докази причетності до розтрати майна і адміністрації комунального закладу. Усі п’ятеро – жителі м. Коростеня, віком від 40 до 56 років.

Санкції статей передбачають відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Як повідомляв Житомир.info, 28 вересня 2021 Малинський райсуд Житомирської області виніс вирок головній бухгалтерці КНП «Чоповицький селищний центр первинної медико-санітарної допомоги», яка впродовж 2020 року щомісяця перераховувала на свій картковий рахунок зайву заробітну плату та відпускні. Загалом посадовиця виплатила собі 451 тис. 479,56 грн зайвої заробітної плати. Покарання – 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду головного бухгалтера строком 2 роки. Але суд звільнив жінку від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк 1 рік 6 місяців. Також обвинувачена сала відшкодувати 19,2 тис. грн витрат на залучення експертів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: розтрата привласнення посадовець лікарня комунальна лікарня Коростень підозра  
Матеріали по темі