Економіка

Голова правління «Укренерго»: З початку жовтня це шоста і найбільш масована атака на енергетичну інфраструктуру – близько ста ракет

15 November 2022, 21:36

Ситуація серйозна, найсерйозніша за всю історію, але керованість енергетичної системи України зберігається.

Так ввечері 15 листопада голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький прокоментував ситуацію в енергосистемі після ворожих обстрілів.

«Ворог знову вразив українську енергомережу – під вогнем опинилися об’єкти по всій країні. З початку жовтня це вже шоста масована атака на енергетичну інфраструктуру країни, цього разу найбільша: біля ста ракет.Кожна ракета летіла з метою занурити Україну у темряву. Атака здійснена з цинічним розрахунком – в момент початку пікового споживання, щоб енергетикам було важче справитися з навантаженням. Зараз, в ці хвилини енергетики вже відновлюють об’єкти, вже працюють над ремонтами, щоб забезпечити постачання», - йдеться у повідомленні.

Керівник «Укренерго» наголосив, що ситуація серйозна і головне завдання зараз – зберегти керованість енергосистеми, саме для цього застосовуються аварійні відключення.

«Якщо ми запроваджуємо відключення – значить система все ще керована. Від чого ми захищаємо всіх – від колапсу енергосистеми, на який сподівається ворог. Зі зрозумілих причин я не буду говорити деталі руйнувань, скажу лиш так: ми будемо відновлювати живлення настільки швидко, наскільки дозволяють сили. Будь ласка, дотримуйтесь тих самих правил, про які місцева влада і центральна влада нагадують за кожної нагоди: Набирайте запаси води, заряджайте акумулятори і мобільні телефони. Це дасть нам час робити свою роботу: задіювати резервні схеми заживлення тримати баланс в енергомережі», - зазначив Кудрицький.

Він підкреслив, що жодна країна в світі не може підготуватися до ракетних атак на енергосистему такого масштабу.

«Немає жодної країни в світі, яка могла б підготуватися до ракетних атак на енергосистему такого масштабу. Мені постійно про це говорять закордонні колеги. Ми встоїмо, знайдемо шляхи подати електроенергію, ми працюватимемо всю ніч і всі наступні дні. Мало приємного в тому, щоб бути головною ціллю ракетного запасу країни-терориста, але їм нас не зламати», - наголосив голова правління НЕК «Укренерго».

За інформацією Командування Повітряних сил ЗСУ, 15 листопада близько 14:30 російські окупанти ударили по території України крилатими ракетами повітряного та морського базування.

«До чергового терористичного акту проти української держави було залучено 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту росії та іранські ударні дрони-камікадзе «Shahed-136/131». Загалом було випущено понад 90 ракет: близько 70 крилатих ракет Х-101/Х-555 авіаційного базування з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська (Ростовська область), а також близько 20 ракет «Калібр» морського базування з акваторії Чорного моря та 10 дронів-камікадзе. За попередніми даними протиповітряною обороною знищено 73 крилатих ракет ворога та усі 10 дронів-камікадзе», - інформує Командування Повітряних сил.

Зазначається, що для захисту українського неба використовується усе наявне озброєння, в тому числі й системи протиповітряної оборони, надані західними партнерами напередодні.

Як повідомляв Житомир.info, вдень 15 листопада 2022 року ворог завдав два ракетних удари по Житомиру, місто лишилося без електроенергії. Станом на вечір 15 листопада у Житомирі електропостачання потроху відновлюється, але електроенергія подається переважно на об’єкти критичної інфраструктури, насосні станції 1 та 2 підйому були підключені і вода має з’явитися, працює 35% котелень. Постраждали також енергетичні об’єкти на території області, зокрема, Коростенська РВА попередила, що світла можливо не буде до ранку 16 листопада.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обстріл Укренерго Кудрицький енергосистема електроенергія ракетний удар ПСУ ракета дрон-камікадзе 
Матеріали по темі