Влада

Народні депутати ухвалили закон, який максимально спрощує реєстрацію волонтерів і диджиталізує процедуру

17 November 2022, 10:50

Народні депутати у другому читанні ухвалили законопроєкт №8076, який максимально спрощує реєстрацію волонтерів.

Про це розповів народний депутат України від фракції «Слуга Народу», один з ініціаторів законопроєкту Роман Грищук – повідомляє 16 листопада пресслужба парламенту.

«З початком повномасштабної російської агресії велика кількість українців стали волонтерами. Вони долучилися до допомоги Збройним силам України: збирали кошти на закупівлю касок, бронежилетів, автомобілів тощо. Усі збори здійснювалися на особисті картки. Для того, щоби ці гроші не оподатковувалися, необхідно було зареєструватися в Реєстрі волонтерів, який діє з 2015 року. Однак для реєстрації необхідно було взяти довідку з банку, занести її в податкову, написати заяву й надати копії документів. Це забирає якийсь час, а він у волонтерів дуже цінний», - зауважив політик.

За його словами, ухвалений законопроєкт максимально спрощує всі процедури реєстрації волонтерів і диджиталізує процедуру.

«Після набуття чинності ухваленого закону волонтери зможуть зареєструватися онлайн через «Дію», що значно зекономить час волонтерам. До того ж це збереже нерви. Зараз важливо, щоб кожен, хто справді займається волонтерською діяльністю, вказав про це декларативно державі та вніс себе в Реєстр волонтерів, щоб потім у податківців не виникало питань з приводу збору коштів та сплати з них податків», - сказав парламентарій.

Роман Грищук радить до кінця року зареєструватись у Реєстрі волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації для того, щоб звільнити від оподаткування зібрані і витрачені на ЗСУ кошти.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Кабінет міністрів протягом одного місяця з дня набрання чинності має привести нормативно-правові акти у відповідність із цим законом.

Нагадаємо, 12 жовтня житомирянин Олександр Швецов завершив свій благодійний похід від Одеси до Яремче за вісім днів, зібравши майже 3 млн грн на автівки для бійців, спочатку він планував зібрати 800 тис. грн на два пікапи і на один мікроавтобус: пікапи для побратимів на Херсонському та Донецькому напрямках, а мікроавтобус – для підрозділу на кордоні з білоруссю. 5 листопада двоє житомирян влаштували благодійний забіг до Києва для збору коштів на подарунки дітям загиблих військових: до 8 листопада вдалося зібрати понад 134 тисячі гривень.

Як повідомляв Житомир.info, Кабінет міністрів постановою від 30.06.2015 р. №451 затвердив Порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних сил України.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон волонтер Грищук волонтерство реєстрація оподаткувіання благодійність 
Матеріали по темі