Політика

НАЗК розглядає потенційний конфлікт інтересів члена комісії МОЗ, нардепа від Житомирської області Кузьміних

18 November 2022, 16:03

Під час презентації дослідження щодо корупційних ризиків під час обмеження обігу лікарських засобів згадали благодійний фонд нардепа від Житомирської області та потенційний конфлікт інтересів.

Дослідження 18 листопада презентував керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач.

«Є корупційний ризик через лобіювання інтересів окремих суб’єктів господарювання через наявність конфлікту інтересів у членів комісії Міністерства охорони здоров’я України. Немає конкретних критеріїв чи заборон, щоб та чи інша людина могла стати членом комісії МОЗ. В нас є випадок, який ми зараз розглядаємо в НАЗК: потенційний конфлікт інтересів одного з членів комісії, який фактично має свій благодійний фонд і отримував фінансові внески від благодійного фонду, власником якого є керівник великої фармкомпанії в Україні», - сказав Сергій Деркач.

В оприлюдненому на сайті Національного антикорупційного бюро України дослідженні є подробиці зазначеного розслідування: у 2016-2018 рр. благодійна організація «Фонд родини Загорій» (Гліб Загорій є власником фармфірма «Дарниця») надала підтримку на 9,5 млн грн благодійній організації «Міжнародний благодійний фонд братів Кузьміних», бенефіціаром якої є нинішній народний депутат Сергій Кузьміних.

Скріншот з дослідження НАЗК

Нагадаємо, на дострокових парламентських виборах 21 липня 2019 року за кандидата від партії «Слуга народу» Сергія Кузьміних в Чуднівському окрузі №67 проголосували 36,35% виборців. Кузьміних є членом парламентського Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, де очолює підкомітет з питань фармації та фармацевтичної діяльності.

В січні 2022 року НАЗК оприлюднило результати перевірки декларації за 2020 рік народного депутата Сергія Кузьміних: значних порушень не виявили, але нардеп забув про 37 тис. грн на банківському рахунку і не знав про фірму дружини.

Як повідомляв Житомир.info, 23 вересня 2022 року НАБУ і САП скерували до суду справу стосовно народного депутата Сергія Кузьміних за обвинуваченням у одержанні 558 тис. грн неправомірної вигоди: його дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: НАЗК конфлікт інтересів Кузьміних благодійний фонд фармкомпанія 
Матеріали по темі