Події

Двоє підприємців з Житомира організували схему виїзду чоловіків призовного віку за кордон «за станом здоров’я»

22 November 2022, 09:15

На Житомирщині співробітники Служби безпеки України заблокували черговий канал протиправного виїзду за межі України чоловіків призовного віку на підставі фейкових документів про непридатність до військової служби.

Про це 22 листопада повідомляє управління СБУ в Житомирській області.

«За оперативними даними спецслужби, упродовж пів року організатори схеми «зняли» з військового обліку декілька сотень осіб, які підпадають під призов. Оперативники спецслужби встановили, що «міграційну» діяльність організували двоє приватних підприємців із Житомира. Через спеціально створений телеграм-канал вони пропонували чоловікам призовного віку із усієї України виїхати за кордон «за станом здоров’я». До пакета документів, які ділки виготовляли самостійно, входили: висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби; аналогічна довідка центру комплектування та соціальної підтримки МО України; тимчасове посвідчення військовослужбовця про непридатність до військової служби. До кожного «замовлення» фігуранти підходили індивідуально – документи виготовлялися з урахуванням регіону проживання замовника та з використанням бланків і печаток тих офіційних установ, до юрисдикції яких він територіально відносився», - йдеться у повідомленні.

Вартість «повного пакета» із «мокрими печатками» належних установ становила у середньому 25 тисяч гривень та «прив’язувалася» до курсу долара США на день угоди. Працювали фігуранти за принципом «післяоплати» - замовник перевіряв правильність документів та сплачував повну вартість з їх виготовлення при отриманні у поштовому відділенні.

Правоохоронці затримали одного з фігурантів кримінального провадження у обласному центрі безпосередньо після відправлення документів черговому ухилянту.

Під час проведення півдесятка санкціонованих обшуків за місцями проживання організаторів каналу, нежитлових приміщень та авто, які ними використовувалися, вилучено: підроблені печатки та штампи установ і лікарів, що фігурували у протиправній схемі; комп’ютерну техніку із розробленими кліше бланків, довідок і посвідчень; чорнові записи ділків із даними про клієнтуру; готівку, ймовірно одержану від незаконної діяльності; 7 мобільних терміналів, що використовувалися спільниками у протиправній схемі.

«Наразі одному із фігурантів вже повідомлено про підозру за ч.3 ст.332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Нині він перебуває під вартою. Вирішується питання щодо інкримінування вчинення аналогічного злочину його спільнику. Тривають слідчо-оперативні заходи для встановлення усього кола осіб, причетних до організації схеми, і точної кількості «незаконних мігрантів». Перевіряється також причетність лікарів військово-лікарської комісії та посадовців одного з регіональних центрів комплектування та соціальної підтримки МО України, які могли «кришувати» і «надавати консультаційні послуги» організаторам схеми», - інформує СБУ.

Блокування злочину здійснювали співробітники Управління СБ України в Житомирській області у співпраці зі слідчими ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури.

В поліції області уточнили, що за подібні протиправні дії затриманому чоловікові може загрожувати від 7 до 9 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.

За інформацією прокуратури, обшук за місцем проживання у підозрюваного проводили 18 листопада, а 21 листопада було розглянуто клопотання прокуратури щодо обрання особі запобіжного заходу: ухвалою суду підозрюваного взято під варту з правом внесення грошової застави на суму 208 тис. грн.

Як повідомляв Житомир.info, 8 листопада 2022 року в центрі Житомира затримали 47-річного місцевого жителя, який організував схему переправлення за кордон військовозобов’язаних під виглядом волонтерів: вартість «послуги» становила від 500 до 1 тис.доларів з клієнта, сума залежала від терміновості виїзду. Дозволи на виїзд чоловік оформляв через благодійний фонд, засновниками якого є депутати Житомирської обласної ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ поліція переправлення через кордон 
Матеріали по темі