Політика

Представники ще однієї фракції Житомирської облради ініціюють розгляд питання про заборону діяльності УПЦ МП

1 December 2022, 15:22

Житомирській обласній раді фракція «Європейської солідарності» пропонує розглянути звернення до президента, Верховної ради, Кабінету міністрів, Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони діяльності Української православної церкви (московського патріархату).

Відповідний проєкт рішення сесії, підготовлений депутаткою фракції «Європейська солідарність» Тетяною Парфентієвою, 1 грудня оприлюднили на сайті облради.

«Діяльність УПЦ (МП) носить відвертий антиукраїнський характер, є загрозою безпеки наших громадян. До прикладу: багаторічний секретар Житомирської єпархії УПЦ архімандрит Олексій Овсянніков (Овсянніков Олександр Олександрович), якого 02.01.2022 року було висвячено на єпископа Джанкойського Кримської єпархії, присягнув на вірність патріарху Кірілу і перейшов у пряме підпорядкування Російської Православної Церкви. На початку повномасштабної війни (24 лютого) сили ЗСУ та ТРО неодноразово затримували російських священників з так званої УПЦ в лавах злочинних ДРГ, в Бородянці на Київщині в стінах місцевого православного храму Московського патріархату розміщувався штаб загарбників, а духовенство їм максимально сприяло. Під час проведення псевдореферендумів про приєднання українських Запорізької і Херсонської областей до складу РФ, духовенство російської церкви брало активну участь в російській пропаганді та виступало за приєднання до країни-агресора. Ці та інші факти злочинної діяльності духовенства УПЦ є загальновідомі, але, на жаль, без належної правової оцінки та притягнення до юридичної відповідальності. Тільки на Житомирщині функціонує близько 900 осередків російської церкви, що має розгалужену мережу і може як приховувати, так і готувати ворожу агентуру, яка працює для дестабілізації ситуації, повалення державної влади та державного устрою України», - йдеться у зверненні.


Скріншот зі звернення

Зауважимо, що голова фракції «Європейської Солідарності» в Житомирській області раді Олександр Рабінович 30 листопада оприлюднив звернення колеги-депутатки Тетяни Парфентієвої до в.о. голови облради Володимира Ширми з прохання включити до порядку денного сесії питання щодо направлення звернення стосовно заборони діяльності УПЦ МП. Лист Тетяни Парфентієвої до керівника облради датований 5 жовтня 2022 року.


Нагадаємо, 30 листопада голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді Сергій Крамаренко направив заступнику голови облради Володимиру Ширмі проєкт рішення сесії зі зверненням до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо заборони діяльності релігійних організацій Української православної церкви (московського патріархату).

Як повідомляв Житомир.info, 25 травня 2017 року депутати Житомирської облради з другої спроби надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою монастирю УПЦ МП, загальна площа ділянки – 23,9 га, в тому числі – 15,8 га землі Барвінківського лісництва комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради. 27 липня цього ж року депутати на сесії збиралися скасувати своє рішення про виділення землі монастирю в Чоповичах, цього ж вимагали й протестувальники, які прийшли під будівлю облради з плакатами та опудалом підвішеного «депутата-зрадника». Втім, для ухвалення рішення на сесії не вистачило голосів: «за» проголосував лише 21 з 62 присутніх депутатів. На брифінгу після сесії 27 липня керівники облради визнали, що монастир УПЦ МП порушив процедуру виділення земельних ділянок, бо спочатку забудував землю, а потім звернувся за отриманням дозволу.

26 січня 2021 року Кабінет міністрів Дениса Шмигаля погодив зміну цільового призначення земельної ділянки площею 15,8 га в Малинському районі для передачі її жіночому монастирю УПЦ МП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: облрада УПЦ МП звернення Парфентієва церква МП  
Матеріали по темі