Політика

СБУ перевіряє жіночі монастирі московського патріархату в Житомирі та районі

2 December 2022, 09:57

Співробітники Служби безпеки України проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Житомирській області.

Про це вранці 2 грудня повідомило управління СБУ в Житомирській області.

Зокрема йдеться про:

Свято-Анастасіївський ставропігійний жіночий монастир (м.Житомир);

Скит Свято-Анастасіївського ставропігійного жіночого монастиря (Житомирський район);

Скит Іверської ікони Божої Матері Чоповичського Афонського ікони Божої Матері жіночого ставропігійного монастиря (Житомирський район).

«Заходи проводяться спільно з Національною поліцією та Національною гвардією – у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі. Враховуючи збройну агресію рф, дані заходи проводяться у тому числі для унеможливлення використання релігійних громад в якості осередку «русского міра» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів. За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці проводять огляд території та приміщень (у тому числі готельного типу) для виявлення осіб, які можливо причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України та предметів, заборонених до обігу», - йдеться у повідомленні.

СБУ наголошує, що всі дії відбуваються в межах чинного законодавства, а Служба безпеки України з повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду.

Зауважимо, що у вечірньому зверненні 1 грудня президент Володимир Зеленський інформував про рішення РНБО: доручити Уряду внести на розгляд Верховної ради законопроект щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій.

Нагадаємо, 30 листопада голова фракції Радикальної партії Олега Ляшка в обласній раді Сергій Крамаренко направив заступнику голови облради Володимиру Ширмі проєкт рішення сесії зі зверненням до президента, Верховної ради та Кабінету міністрів щодо заборони діяльності релігійних організацій Української православної церкви (московського патріархату). 1 грудня на сайті обласної ради оприлюднили підготовлений депутаткою Тетяною Парфентієвою з фракції «Європейської солідарності» проєкт рішення сесії від щодо звернення до президента, Верховної ради, Кабінету міністрів, Ради національної безпеки і оборони України щодо заборони діяльності Української православної церкви (московського патріархату).

Як повідомляв Житомир.info, 25 травня 2017 року депутати Житомирської облради з другої спроби надали дозвіл на розробку проєкту землеустрою монастирю УПЦ МП, загальна площа ділянки – 23,9 га, в тому числі – 15,8 га землі Барвінківського лісництва комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради. 27 липня цього ж року депутати на сесії збиралися скасувати своє рішення про виділення землі монастирю в Чоповичах, цього ж вимагали й протестувальники, які прийшли під будівлю облради з плакатами та опудалом підвішеного «депутата-зрадника». Втім, для ухвалення рішення на сесії не вистачило голосів: «за» проголосував лише 21 з 62 присутніх депутатів. На брифінгу після сесії 27 липня керівники облради визнали, що монастир УПЦ МП порушив процедуру виділення земельних ділянок, бо спочатку забудував землю, а потім звернувся за отриманням дозволу.

26 січня 2021 року Кабінет міністрів Дениса Шмигаля погодив зміну цільового призначення земельної ділянки площею 15,8 га в Малинському районі для передачі її жіночому монастирю УПЦ МП.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ УПЦ МП монастир церква МП  
Матеріали по темі